2024. április 26., péntek

Lássuk a medvét!

Új programot indított útjára a Nők Kishegyesi Fóruma

A néphagyomány úgy tartja, hogy ha gyertyaszentelő napján a medve előbújik a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, mert még egy ideig eltart a tél. Ezt a hagyományt tartotta szem előtt a Nők Kishegyesi Fóruma, amikor macis programot szervezett a gyerekek számára, Lássuk a medvét! címmel. Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke arról számolt be, hogy sikerült úgy megvalósítani a programot, ahogy azt elképzelték.

– Ezt a programot azért szerveztük, hogy egy kicsit megmozgassuk a gyerekeket és a szülőket. Az ötlet a magyarországi Kelebiáról származik, ugyanis ők szerveztek hasonlót gyertyaszentelő napján. Mi egy kicsit továbbgondoltuk és átformáltuk az elképzelést. Először felhívást tettünk közzé a kishegyesieknek, majd összegyűjtöttük a játékmacikat a gyerekektől és a felnőttektől. Kaptunk olyan játékmacit is, ami több mint 50 éves. Ezekből a kölcsönkapott macikból készítettünk egy kiállítást a tűzoltóotthonban. Ugyanakkor Tumbász Kornélia, Hajas Gabriella és Szűcs Karolina segítségével egy teljes programot állítottunk össze a gyerekeknek, ami elsősorban macis játékokból tevődött össze. Horváth Erzsébet és Virág Beáta pedig mézes macikat készítettek, amivel megvendégeltük a gyerekeket. Nagyon jól sikerült délután volt, és nem is reméltem, hogy ennyi játék összejön. Mintegy 60 macit kaptunk, 41 személytől – mondta el Zsidai, majd arról is szólt, hogy a program után a tulajdonosok természetesen visszakapták a macikat.

A női fórum első alkalommal szervezett ilyen programot, és nagy sikere lett – számolt be az elnök.

– Programjainkat legszívesebben a női fórum épületében szervezzük meg, mert szeretünk ott dolgozni, és örülünk, ha mások is megismerik a székhelyünk lehetőségeit. Ugyanakkor nagyon gyorsan felmértük, hogy az épületünk kicsi lenne a macis rendezvényre, így a tűzoltóotthonba tettük át. Nagyon szép számban jöttek össze részt vevő gyerekek, és nagyon jót játszottak, a játékmestereinknek köszönhetően – mondta Zsidai, és hozzáfűzte, hogy tekintettel a nagy népszerűségre, a napnak lesz folytatása. Már vannak ötleteik is, hogy hogyan tudnák továbbfejleszteni a rendezvényt, és a jövő évben gyertyaszentelő napján ismét meg fogják szervezni.

A következő tavaszi program a tojáskereső játék lesz, amit húsvétkor fognak megtartani.

Nyitókép: Hatvan játékmaci gyűlt össze a kiállításra (Lukács Anna felvétele)