2024. április 26., péntek
VÍZILABDA

Idén is duplázna a Vojvodina

Január végén a Vojvodina női csapata ötödik trófeáját emelhette a magasba, az elmúlt években a bajnokságban kétszer, a kupában pedig zsinórban harmadszor végeztek az első helyen. A fináléban a legfőbb rivális Crvena zvezdát három szoros negyedet követően végül szinte könnyedén, 12:9-re győzte le az újvidéki együttes. A lányok épp tíz éve debütáltak a hazai bajnokságban, ennyi idő kellett hozzá, hogy Slađana Drezgić edző vezetésével egy ütőképes együttest építsenek fel. Az elmúlt időszakról és a közeljövő terveiről a trénerrel beszélgettünk.

A bajnokság elején magabiztosan vertétek a Crvena zvezdát, a kupadöntőben is ti voltatok az esélyesek, ennek ellenére szorosan alakult a találkozó, csak a negyedik negyedben sikerült eldönteni a meccset, igaz, akkor már minden kétséget kizáróan bizonyítottátok, jelenleg nincs nálatok jobb az országban.

– Idegesen kezdtünk, és ezt az eredmény is tükrözte. Nem szeretem, ha favoritnak kiáltanak ki bennünket, mert nehéz cipelni az esélyesség terhét, pláne Belgrád kellős közepén. Teljesen más bajnoki meccseket játszani, mint kupadöntőt, ráadásul az egyik kulcsjátékosunk, a balkezes Milica Moćan megsérült, és eleinte nehezen tudtuk pótolni. A hajrára a lányok felszabadultak, és igazán elkezdtek játszani. Tanulunk az esetből, és a mentális felkészítésre a továbbiakban nagyobb hangsúlyt fektetünk. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a női vízilabda mennyire háttérbe szorul hazánkban, a játékosokat emiatt is nehezebb motiválni, így kiváltképp örülök, hogy ez már a harmadik sikeres idényünk. A cél idén is a duplázás, mindenképp szeretnénk a bajnokságban is nyerni.

Az utóbbi években alaposan átalakult a csapat, a korábbi ígéretes játékosok ma már az együttes gerincét képzik, mellettük sikerült néhány külföldi erősítést is igazolni. Az európai kupaporond lehetősége még nem merült fel?

– Előbb egy stabil, erős csapatot szerettünk volna létrehozni, amit javarészt a saját játékosaink alkotnak. A fiatalokat ma is igyekszünk beépíteni, már nemcsak a könnyebb meccseken, de a komoly tétmérkőzéseken is szerepet kapnak, így látszik az előrelépés. Nem kizárólag a külföldi – főleg orosz – erősítésekre számítunk. Szerencsére, az évek folyamán sikerült egy nagyon jó rendszert kialakítani az egyesületben, így az utánpótlás-nevelés is megfelelően működik. A külföldieket is leginkább annak érdekében igazoltuk, hogy a saját nevelésű játékosaink új stílussal is megismerkedjenek, hogy tőlük is eltanuljanak ezt-azt. Rajtunk kívül szerencsére a C. zvezda sem idegenkedik az idegenlégiósok szerződtetésétől, ez mind-mind a hazai női szakág fejlődését és előrelépését is szolgálja, hiszen izgalmasabb, szorosabb meccseket játszhatunk. Nemcsak a mi játékunk, de a bajnokság minősége is javul általuk. Mindenképp ebbe az irányban szeretnénk a jövőben is folytatni, az európai szereplés már felmerült, a közeljövőben remélhetőleg realizálódik is.

A kluboknál ugyan előrelépés tapasztalható, a válogatott viszont mintha egy helyben topogna. Ez miért van?

– Nem kertelhetünk tovább, valahol egyértelműen elcsúszik a dolog, 2018 óta nem sikerült komolyabb előrelépést elérni, sőt válogatottszinten inkább hanyatlik a női póló. Azt vettem észre, hogy az elmúlt öt évben nagyon sok ígéretes, tehetséges, fiatal játékost elveszítettünk, sokan inkább lemondják a szereplést, ami semmiképp sem jó, hiszen nincs merítési lehetőség. Valamiért nincs kedvük a lányoknak a válogatottban játszani, egyáltalán nem motiválja őket. Annak kellene utánajárni, miért is van ez így.

A hétvégén a regionális Duna-liga küzdelmei várnak rátok.

– Érdekesnek ígérkezik az újvidéki torna, ezúttal az erősebb együttesekkel játszunk, a BVSC-vel, a Szentessel és Spandauval. A három közül leginkább a németekre összpontosítunk, őket mindenképp szeretnénk megverni, s amennyiben jó napot fogunk ki, akkor a Szentest is megszorongathatjuk. A BVSC ellen a gyakorlás lesz a lényeg, ők alapvetően azért más színvonalat képviselnek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy komolytalanul, „feltartott kezekkel” ugranánk ellenük medencébe, de azért tisztában vagyunk az erőviszonyokkal. Aznap egyébként is két meccsünk lesz, így inkább a másik találkozóra fókuszálunk, a BVSC ellen várhatóan többet pihennek majd a kulcsjátékosok.

Nyitókép: Öt serleg már a tarsolyban, jöhet a hatodik is