2024. március 29., péntek

Tizennyolc órás kutatás után mentették ki a kútba esett kisgyereket

Tizennyolc órán át tartó, fáradhatatlan erőfeszítéseknek köszönhetően élve sikerült kimenteni kedden Thaiföldön egy 15 méter mély kútba esett másfél éves kisgyereket.

A szomszédos Mianmarból származó kislány hétfőn azon a maniókaültetvényen játszott, ahol a szülei dolgoztak a thaiföldi Tak tartományban, közvetlenül a mianmari határ mellett. A gyerek játék közben zuhant be a különösen szűk kútba.

A mentőakcióban mintegy száz ember vett részt. Sajtójelentések szerint a hosszadalmas mentés alatt reményt adott, hogy sikerült életjelet kapni a bajba jutott gyerektől: a kút mélyébe leeresztett kamera felvételein látták a sírdogáló, sáros arcú kislány. A légzése megkönnyítése érdekében oxigént pumpáltak be neki a szűk mélyedésbe.

A közelben egy markolóval kialakítottak egy másik mélyedést, amelyet aztán a föld alatt összekötöttek a kislányt foglyul ejtő kúttal, így tudták a mentőegységek megközelíteni a gyereket kedden délelőtt. A beszámolók szerint főleg az utolsó métereken adódtak nehézségek, ahol különösen kemény sziklát kellett áttörniük.

A kislányt azonnal kórházba szállították, arról nincsenek hírek, hogy szenvedett-e súlyosabb sérüléseket a zuhanás miatt.

Januárban Vietnamban került hasonló eset a címlapokra: ott egy tízéves kisfiú zuhant be egy 35 méter mély, szűk betoncsőbe egy híd építkezésén. Bár az eltűnése utáni első percekben még mutatott életjeleket, és a mentőcsapatok napokig küzdöttek érte, végül három hét után csak a holttestét tudták kiemelni a csőből.

Nyitókép: Bangkok Post