2024. április 30., kedd

Újra történelmi minimumon a munkanélküliség

Az idén a képzésekre helyezi a hangsúlyt a gazdasági titkárság – A kiváló egyetemistákat is segíti

Vajdaság élen jár a munkanélküliség visszaszorításában – hangzott el tegnap a tartományi kormány épületében, ahol a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság két szerződést írt alá a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat illetékeseivel. A szakmai képzések megvalósításáról, illetve a foglalkoztatáspolitikai intézkedésekről szóló egyezményeket Nenad Ivanišević gazdasági és idegenforgalmi titkár és Snežana Sedlar, a tartományi foglalkoztatási szolgálat igazgatója látta el kézjegyével. Az eseményen jelen volt Slavoljub Arsenijević altitkár és Pelt Ilona foglalkoztatással megbízott segédtitkár is.

A szakmai gyakorlatok megvalósításának jelentőségét hangsúlyozta beszédében Nenad Ivanišević. Kiemelte, hogy az elmúlt években a szerb kormány és a tartományi titkárságok épp olyan lendülettel dolgoztak a munkanélküliség csökkentésén, mint a helyi önkormányzatok és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat.

– A befektetett munka meghozta gyümölcsét, és ma már történelmi minimumról beszélünk, ami a munkanélküliek számát illeti területeinken és országunkban is. A múlt évben 10,4 százalékkal csökkent a munkanélküliség Vajdaságban, ennek köszönhetően 7,4 százalékra esett vissza a munkanélküliek száma. A munkanélküliség alacsony aránya jelenleg különleges szükségleteket eredményezett, elsősorban a szolgáltatások terén. Ezekre figyelve az idén a legnagyobb hangsúlyt a képzésekre és átképzésekre fektetjük: erre a célra az első fél évben 20 millió dinárt fordítunk. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat felmérései szerint a képzésekre elsősorban az IT-szektorban van szükség. Ezzel a tevékenységgel foglalkozó cégek és vállalatok ugyanis jelezték, hogy nagy hiány van olyan szakemberekből, akik például ismerik a Python programnyelv lehetőségeit – tért ki a szűk szakirányultság szükségességére Ivanišević. Ugyanakkor kiemelte, hogy a titkárság az idén 10 százalékkal emelte a foglalkoztatásra szánt keretösszeget a múlt évhez viszonyítva.

Az idén 8 millió dinárral támogatja a képzések megvalósítását a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az idén 8 millió dinárral támogatja a képzések megvalósítását a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság (Fotó: Tóth D. Lívia)

A közös büdzséből 8 millió dinárral támogatja a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatot is annak érdekében, hogy továbbképzési lehetőségeket biztosítson azoknak a kiváló egyetemistáknak, akik a tavalyi iskolaévben 9,50-10,00 átlaggal diplomáztak vajdasági székhelyű egyetemeken – emelte ki a titkár. Megemlítette azt is, hogy a továbbképzési lehetőségekre nagy hangsúlyt fektet a 2023-as évre vonatkozó, tartományi szintű, foglalkoztatásról szóló cselekvési terv is. Ugyanez a dokumentum irányozza elő azokat a foglalkoztatáspolitikai intézkedéseket, amelyekkel tovább csökkenthető a munkanélküliség a tartományban. A célok megvalósítása érdekében további gyakorlati együttműködésre szerződött le a titkárság a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal, melynek képviseletében Snežana Sedlar tartományi igazgató tájékoztatta a nyilvánosságot az országos szintű adatokról.

– A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint a múlt év harmadik negyedében a munkanélküliség 8,9 százalékos volt országos szinten: összesen 427 ezer munkanélkülit tartott számon a hivatal. A munkanélküliek aránya Vajdaságban volt a legalacsonyabb, 7,4 százalék, de hasonlóan alakult a helyzet a belgrádi körzetben is, ahol 7,5 százalékos munkanélküliséget jegyeztek. Šumadija és Nyugat-Szerbia után pedig 11,9 százalékkal zárja a sort Dél- és Kelet-Szerbia. A munkanélküliség csökkenésével nőtt a foglalkoztatottak száma is: ugyanebben az időszakban 50,8 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma az országban: 198 ezer személy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat által jutott álláshoz, közülük Vajdaság csaknem 55 ezer munkavállalónak biztosított állást – hasonlította össze a tartományi kimutatásokat az országos adatokkal Snežana Sedlar.

Hangsúlyozta, hogy az idén az országos szolgálat 6,8 milliárd dinár kerettel rendelkezik, de további 900 millió dinár hozzájárulást vár a helyi önkormányzatoktól is. Az év folyamán 20-30 ezer új munkahely megnyitását várják az olyan intézkedésektől mint a vállalatok és a munkakeresők közvetlen támogatása – hangsúlyozta a tartományi igazgató. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat képviselője beszédében kiemelte az Első fizetésem program jelentőségét is, amely révén tavaly ötezer szerbiai vállalat 9,5 ezer fiatalnak adott lehetőséget arra, hogy megszerezze az első munkatapasztalatait.

Nyitókép: Az idén 8 millió dinárral támogatja a képzések megvalósítását a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság (Fotó: Tóth D. Lívia)