2024. április 25., csütörtök

Egy komplex fejlesztési módszer

Ismét kéthetes Pető-kurzus volt Szabadkán

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara vezetésével, a Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenységének részeként kéthetes idegrendszeri szűrési-fejlesztési program került megvalósításra, melynek helyszínéül ezúttal is a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény szolgált. A program pénteken ért véget. A részletekről Kosányi Tamást, a VM4K szakmai referensét kérdeztük:

Hatodik alkalommal került megszervezésre a Pető-kurzus itt, Szabadkán, ahol az idegrendszeri sérülésekkel rendelkező személyek fejlesztése és szűrése folyik. Az elmúlt két hétben a jelentkezések folyamatosak voltak, többen kerestek bennünket, ennek köszönhetően nyolc új személy került be a programba, így elmondható, hogy ebben a két hétben napi rendszerességgel 24 fő vett részt a kurzusokon. Többnyire felnőttek, de voltak gyermekek is. Terveink szerint az idei évben is több alkalommal meg fogjuk tartani a programot, így továbbra is szeretnénk bátorítani az érdeklődőket, hogy jelentkezzenek akár az e-mail-címünkre, telefonon vagy személyesen – fogalmazott Kosányi Tamás, aki hozzátette:

– Miután felvettük a szükséges információkat, ezek egy adatbázisba kerülnek, és amint egyeztetjük a következő időpontot, felkeressük a jelentkezőket és elhívjuk őket állapotfelmérésre. Ez abból áll, hogy a szakemberek elbeszélgetnek a páciensekkel és felmérik az illető fizikai kórképét, majd megállapítják, hogy gyógyítható-e e kurzus adta lehetőségeken belül. Ha igen, akkor a beteg bekerül egy csoportba, melyek szakmai megítélés alapján kerülnek kialakításra – tudtuk meg a VM4K szakmai referensétől.

A fejlesztésen Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ igazgatója, a Kárpát-medencei Határon Túli Magyarok Programjának a szervezője is tájékoztatott minket az elmúlt kéthetes idegrendszeri fejlesztési időszak részleteiről.

Szklerózis multiplex, stroke és Parkinson-kór csoportokat alakítottunk ki, valamint gyermekcsoportot. Egyre több felnőtt beteg jelentkezik hozzánk, azonban gyerekekből kevesebb van. Bátorítanék mindenkit, hogy akinek van az ismeretségi körében központi idegrendszeri sérült, hívja fel a figyelmet arra, hogy van itt egy olyan program, ami elérhető Szabadkán is. A foglalkozásokon a mozgásfejlesztés mellett ugyanúgy odafigyelünk az értelmi és szociális képességek, valamint az önkiszolgálási tevékenységeknek a fejlesztésére is. Valójában itt egy komplex személyiségfejlesztést végzünk – ismertette Csuka Pál.

A Parkinson-kórban szenvedő Somogyi Sándor nagyon hasznosnak találja a Pető-kurzust, hiszen itt olyan ötleteket és tanácsokat tud szerezni a konduktoroktól, amit otthon is bátran alkalmazhat. Mint mondta, akiben nincs kitartás, az ne is kezdje el, aki meg elkezdi, az csinálja végig.

Nyitókép: Molnár Edvárd