2024. április 23., kedd

Új óvoda épül

Milan Đurić polgármester csütörtökön letette a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény új óvodájának alapkövét. Az intézmény a Grbavica városrészben, a Miša Dimitrijević és a Kolo srpskih sestara utca kereszteződésénél, a valamikori rendőrörs helyén épül.

A polgármester a helyszínen elmondta, hogy a városi költségvetésben 298 millió dinárt jelöltek meg ennek a létesítménynek a megépítésére, majd hozzátette, hogy a munkálatok várhatóan az év végéig befejeződnek.

– A Radosno detinjstvo 77. óvodájának megvalósulásával további 225 gyermek számára biztosítunk helyet. Ezáltal még közelebb kerülünk annak a célnak az eléréséhez, hogy a várakozási listákat felszámoljuk. Ezért építünk óvodákat. Az elmúlt tíz évben hat új létesítményt építettünk ki, emellett nyolc intézményt tataroztunk, bővítettünk és felújítottunk. Az idén kezdi meg működését az Adice városrészen lévő új óvoda, amely 250 gyermeket tud fogadni. Emellett folyamatban van a kaboli óvoda bővítése és a Kliszai úton lévő intézmény felújítása is. Folytatjuk az oktatásba történő nagyberuházásokat. Erre a célra a város idei költségvetésben 7,3 milliárd dinárt irányoztunk elő – mondta Đurić.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Hozzátette, hogy az új létesítményben huszonöt személy kap munkát.

A polgármester hangsúlyozta, hogy Újvidék az első olyan város az országban, amely a gyermekek számára teljesen ingyenesen biztosítja az óvodai tartózkodást.

– Ilyen módon 17.360 gyermek ellátását 750 millió dinárral pénzeljük a városi kasszából, emellett önkormányzatunk 3700 magánóvodába járó gyermek szüleinek támogatására 380 millió dinárt fordít – emelte ki a polgármester.
A

z új óvodának egy emelete lesz. A telken található építmények lebontását tavaly decemberben kezdték meg, a munkálatok kivitelezésére 365 napot irányoztak elő. A projekt udvarrész kialakítását is előlátja, játszótér is épül majd, emellett megőrzik a meglévő növényzetet és új fákat is elültetnek majd. A létesítmény 1324 négyzetméteres lesz, 1540 négyzetméternyi városi telken.

Emlékeztetőül: tavaly nagyjából 17.300 gyermeket írattak be a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény óvodáiba, ami rekordnak számít. – Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy amikor 10 évvel ezelőtt megválasztottak polgármesternek, sokkal kevesebben jártak az újvidéki ovikba, 15.700-an. Az új, pozitív mutatók felelősségtudó politikánknak köszönhető, és nem poénvadászatról van szó. Bebizonyítottuk, hogy jó volt az óvodabővítési stratégiánk, megőriztük a Radosno detinjstvo Gyermekintézményt annak ellenére, hogy 2012-ben több mint egy milliárd dinárnyi adóssága volt. Megoldottuk a volt városi hatalom által előidézett problémákat, a központi konyha most már kiválóan működik.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az elmúlt 10 évben öt új óvodát építettünk, 11-et pedig kibővítettünk, és ennek köszönhetően most sokkal több gyermeket fogadhatnak az újvidéki óvodák. 2015-től támogatjuk a magánóvodákat is, 2019-ben pedig az önkormányzat úgy döntött, hogy az óvodai ellátás ingyenes lesz a város területén. A felsorolt sikerek nem jöttek csak úgy, maguktól, ez az újvidéki önkormányzat sikeres munkájának a gyümölcse – nyilatkozta tavaly október elején újságíróknak Miloš Vučević, Újvidék akkori polgármestere.

Vučević a fenti összegezést Veterniken mondta el, ahol akkor adtak át rendeltetésének egy új, 274 gyermek befogadására alkalmas óvodát. Akkor mondta el azt is, hogy 2012-ben az újvidéki óvónők fizetése 35.000 dinár volt, tavaly nagyjából 56.000 dinárt kerestek havonta. A januári béremeléssel a havi fizetésük most megközelíti a 63.000 dinárt, ami természetesen még mindig nem elegendő, de Vučević szerint ez is komoly eredménynek számít.

Nyitókép: Az új, Grbavica városrészben épülő óvoda 225 gyermek számára nyújt majd teljes ellátást. A polgármester csütörtökön elhelyezte a létesítmény alapkövét (Fotó: Ótos András felvétele)