2024. március 19., kedd

Magyar könyveket a szórványba

Értékes adományt kapott az MNT-től a zombori városi könyvtár

A Magyar Nemzeti Tanács a Bethlen Gábor Alappal együttműködve nagy értékű könyvcsomagot, valamint laptopokat adományozott a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtárnak és fiókintézeteinek. Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a támogatás átadásakor kiemelte, hogy a könyvek összértéke több mint 1 millió dinár, míg az ajándék összértéke 1,5 millió dinár.

– Többségében gyermek- és ifjúsági kiadványokról van szó, a csomag egynegyedét a felnőtt olvasóknak szánt könyvek teszik ki. Szeretnénk elérni, hogy minden fiókintézményben magyar könyvekhez jusson az ott élő magyarság. Tudjuk, a könyvtáraknak rendelkezésre áll egy bizonyos keret különböző kötetek vásárlásához, viszont a kisebbségi nyelvű könyvekből nem tudnak annyit biztosítani, amennyire igény mutatkozik. Mindezért abban állapodtunk meg Nataša Turkićtyal, a zombori Városi Könyvtár igazgatójával, hogy ide, a zombori könyvtárba, illetve a bácsgyulafalvi, a bezdáni, a doroszlói és a nemesmiliticsi fiókintézetbe kerülnek a könyvek. Nagyon fontos számunkra, hogy odafigyeljünk a szórványmagyarságra. Az MNT a jövőben is folytatja majd az ilyen jellegű projekteket, valamint továbbra is együttműködik Zombor Várossal és a könyvtár vezetésével is – mondta az MNT elnöke.

Rigó Pál Zsófia MNT-alelnök, Kabók Erika, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatással megbízott tagja és dr. Úri Emese, a zombori egészségház igazgatója a kiadványokkal (L. Móger Tímea felvétele)

Rigó Pál Zsófia MNT-alelnök, Kabók Erika, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatással megbízott tagja és dr. Úri Emese, a zombori egészségház igazgatója a kiadványokkal (L. Móger Tímea felvétele)

Nataša Turkić, a Városi Könyvtár igazgatója megköszönte a Magyar Nemzeti Tanács támogatását.

– Nagyon sokat jelent az intézmény számára ez az értékes adomány, ugyanis önerőből nincs lehetőségünk elegendő kisebbségi nyelvű kiadványt beszerezni. Mivel a magyar kisebbség tagjai vannak legnagyobb számban jelen Zomborban és környékén, ezért is nagyon lényeges számunkra, hogy megvan ez az együttműködés és ilyen hasznos módon jut kifejezésre – mondta a könyvtár igazgatója.
A könyveket hamarosan szétosztják a Városi Könyvtár gyerekrészlege és a települési fiókintézetek között. A laptopok úgyszintén nagyban hozzájárulnak majd az intézményen belüli munka megkönnyítéséhez. A zombori Városi Könyvtárnak több magyar munkatársa is van, és az igazgató asszony kiemelte, bízik abban, hogy a továbbiakban is folytatódik az együttműködés a Magyar Nemzeti Tanáccsal.

Az átadáson az elnök mellett jelen volt Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Kabók Erika, a Végrehajtó Bizottság tájékoztatással megbízott tagja, továbbá Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője és Lennert M. Tímea, az MNT tagja. A küldöttséget fogadták a helyi tisztségviselők, intézményvezetők, közösen tárgyaltak az MNT jogkörébe tartozó helyi vonatkozású feladatokról.

Nyitókép: Fremond Árpád MNT-elnök, Sárközi István végrehajtó bizottsági elnök és Lulić Emil hivatalvezető az adományokkal (L. Móger Tímea felvétele)