2024. április 19., péntek

A vádlottak hallgatják ki az együttműködő tanút

Folytatódik a kihallgatás Belivuk és Miljković, valamint bűntársaik ügyében

Keresztkérdésekkel folytatódott a bírósági eljárás Veljko Belivuk és bűntársai ügyében. A hétrendbeli gyilkossággal, emberrablással, erőszakkal, kínzással, engedély nélküli fegyvertartással és kábítószer-kereskedelemmel vádolt személyek kihallgatása során Srđan Lalić, vádakkal illetett együttműködő tanú kihallgatása folyt. Bűntársai kérdeztek tőle, ám a szócsatában és a keresztkérdésekben, mint ahogy arról a média beszámolt, végül Miloš Budimir akaratán kívül is egy gyilkosságot megerősített, Nebojša Janković pedig a „mészárszék” létezésére tett említést.

A belgrádi Különleges Bíróságon a kihallgatás ott folytatódott, ahol azt december 22-én megszakították. Hétfőn Miloš Budimir tett fel kérdéseket Lalićnak a bűncselekményekkel kapcsolatban. Kérdéseivel arra igyekezett rámutatni, hogy Lalić nem emlékszik jól bizonyos részletekre, hogy állításaiban olyan elemek is szerepelnek, amiket ő csak hallomásból tudhat, illetve arra is, hogy ő is számos bűncselekményt hajtott végre, többek között rámutatott a kábítószer beszerzésében és értékesítésében való szerepére, számos alkalommal kérdezett rá a nyomkövetésre, illetve több alkalommal is felmerültek nevek, autómárkák, rendszámtáblák, fényképek, sőt az is, hogy ki hogyan és miből szerezte ingatlanját.

Srđan Lalić így beszélt egy athéni útról, ahol Igor Dedovićot és Stevan Stamatovićot gyilkolták meg. Beszámolt arról, hogy ő vitte magával a nyomkövető felszerelést, ami nem számít törvénytelen eszköznek, így bár a görög rendőrség is átkutatta az autóját, nem volt ügyük a hatóságokkal.

Lalić beszélt Milinko Brašnjović megjátszott kivégzéséről, illetve Ljubomir Lainović meggyilkolásáról is. Miloš Budimir a feltett kérdéseiben többször megemlítette Lalić édesanyját, barátnőjét, a barátait, ilyen úton provokálni szándékozta őt, ám Lalić sem maradt adós, ő Budimir feleségét és apját említve válaszolt.

Amikor szóba került Nikola Mitić meggyilkolásának kérdése, Lalić visszakérdezett Budimirnak: „Ki gyilkolta meg őt: te vagy én?” Budimir csak azzal válaszolt: „Te, te írtad alá, nem én.” Ezzel megerősítette, hogy Mitić halott, illetve, hogy ő is jelen volt a gyilkosságnál. Ez azért fontos mozzanata a kihallgatásnak, mert Miloš Budimir tagadta az ellene felhozott vádakat.

Miloš Budimir előtt az együttműködő tanút, Lalićot decemberben Marko Miljković, a bűnszervezet egyik vezéralakja is kérdezte már, öt napon keresztül. Veljko Belivuk is jelezte kihallgatási szándékát, arra kérte a bírósági tanácsot, hogy az együttműködő tanúnak ő tehesse fel utoljára a kérdéseket. Tegnap Marko Budimir kellett volna, hogy kérdéseket tegyen fel az együttműködő tanúnak, ám visszalépett ettől a lehetőségtől, így a szintén vádlottak padján ülő Nebojša Janković kérdezett tőle. Mindenekelőtt a bűnszervezet finanszírozásáról folyt a beszélgetés, amikor Lalić elmondta, hogy az Európába szállított kábítószerből Belivuk és Miljković 40-50 ezer eurót keresett szállítmányonként. Részletezte a kábítószer útját, Janković szerepét a spanyol kapcsolatokkal, hogyan szállították le a kábítószert a kavači klán képviselőinek, illetve arra is kitért, miként húzta bűntársa csapdába Mirko Kojićot, valamint arról is szólt, hogy Janković egy montenegrói gyilkosságért 100 ezret zsebelt be. Janković tagadta ezeket az állításokat, hazugsággal vádolta meg bűntársát. Szót ejtettek a fegyvermárkákról, amelyekkel a gyilkosságok történtek, arról is vitát indítottak, hogy milyen távolságból történtek a gyilkosságok, illetve arról is, hogy ki milyen elővigyázatos volt a ritopeki találkozók során.

Srđan Lalić vádlott akkor vált együttműködő tanúvá, amikor beismerve a bűnösségét alkut kötött az ügyészséggel, 18 év börtönbüntetést kapott azért cserébe, ha igazat mond minden végrehajtott bűncselekménnyel kapcsolatban, legyen szó az általa végrehajtott bűncselekményekről és arról, amiről tudomása van és amelyeket a Belivuk–Miljković által vezetett bűnszervezet tagjai hajtottak végre.

Lalićon kívül együttműködő tanúnak számít Bojan Hrvatin és Nikola Spasojević is, ők 15 és 14 évig tartó letöltendő börtönbüntetésben egyeztek ki az ügyészséggel.

Nyitókép: Veljko Belivuk (Fotó: Beta)