2024. március 28., csütörtök

Fenntartják az intézményrendszert

Pásztor István: Itt az ideje egyes rendezvények és beruházások tekintetében szerbiai pénzeket is kiharcolni

A vajdasági magyar intézményrendszer magyarországi támogatásáról, ezzel összefüggésben a nemzetpolitika mozgásteréről, továbbá a vasútfejlesztésről, illetve a két ország közötti vasúti összeköttetésről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Rámutatott, hogy a magyarországi forrásoknak köszönhetően idén is sikerül fenntartani a meglévő intézményrendszert, megtartani az emberállományt és megszervezni a hagyományos, nagyobb rendezvényeket, vagyis a nehéz körülményeinek ellenére is megőrzik a vajdasági magyarság számára fontos tartalmakat. Pásztor István szavai szerint a nemzetpolitikai mozgástér jelenleg sokkal nagyobb, mint amilyennek tavaly novemberben tűnt.
A legfontosabb célkitűzések és a legfontosabb programok talpon tartásához szükséges forrásokat biztosan sikerül biztosítani, emelte ki, példaként említve az ösztöndíjprogramot, a beiskolázási programot, az Európa Kollégiumot, a Vackor Óvodát, valamint a prioritást élvező fejlesztéseket.
– A későbbiekben derül ki, hogy ezeken túlmenően idén mire lesz lehetőség. Ahogyan azt már mondtam, a fontos, nagy rendezvényeink megmaradnak, de azt, hogy a megszokott módon tudunk-e mindent segíteni – hiszen a vajdasági magyarság a lehetőségek és a rendezvények gazdag tárházát alakította ki –, illetve azt, hogy az összes falusi kisközösségi rendezvényt milyen formában tudjuk támogatni, jelenleg nem tudom határozottan megmondani – fogalmazott Pásztor István.
A VMSZ elnöke azt is elmondta, hogy a magyar költségvetést hamarosan módosítják, ebben a nemzetpolitikai célokra jelentős eszközöket szándékoznak biztosítani. Mindazonáltal hozzátette: „Úgy lesz jó, ahogy lesz, ilyen időket élünk, nemcsak nemzetpolitikai vonatkozásban, hanem egyéni, családi vonatkozásban is, egyszerűen ilyenek az idők." A VMSZ elnöke szerint itt az ideje annak, hogy bizonyos projektumok, rendezvények és beruházások tekintetében a vajdasági magyarok szerbiai pénzeket is igényeljenek, azaz kiharcoljanak. „Ez kicsit több utánajárással jár, de meg kell lépni, mivel ennek az országnak az adófizető polgárai vagyunk" – fogalmazott a VMSZ elnöke.
A vasútfejlesztéssel kapcsolatban Pásztor István elmondta, hogy a Szabadka-Szeged vonal szerbiai szakasza már régen elkészült, míg a magyarországi szakaszt várhatóan év végéig fejezik be. Amint ez megtörténik, megindulhat a személyforgalom, tette hozzá, rámutatva, hogy ha megoldják az útlevélkezelés problémáját, akkor az út nem tarthat 40 percnél tovább. Szavai szerint mintegy két hónappal ezelőtt a magyar Belügyminisztérium javaslatokat tett Szerbiának arra vonatkozóan, hogy miként lehetne megoldani a határátlépéssel kapcsolatos ellenőrzést, ám ezek a megoldások nem elég hatékonyak és gyorsak.

– Arra kértem az itteni döntéshozókat, hogy semmiféleképpen ne fogadják el ezeket a javaslatokat, mert egy olyan méltatlan helyzetet teremtenének, hogy a 40 perces menetidő 1,5-2 órára hosszabbodna. Ugyanazt a technikát próbálták, vagy próbálnák alkalmazni, amit már láttunk az elmúlt években, nevezetesen azt, hogy egy adott pillanatban mindenkinek le kell szállnia a vonatról és sorba állnia. Azt gondolom, hogy ezt nem szabad megengedni, senki nem érdemli meg, hogy ilyen megaláztatásban legyen része – fejtette ki Pásztor István, majd a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításával kapcsolatban elmondta, hogy a tervek szerint 2024. végéig a magyar határig készül el a fejlesztés, ez azt eredményezné, hogy Szabadkáról Belgrádba vonattal nagyjából 1 óra 5 perc alatt lehet majd eljutni.
A VMSZ elnöke azt ugyancsak elmondta, hogy a palicsi Aquapark ügyében néhány napja egyeztetett Szabadka polgármesterével, ugyanis megoldást kell találni a létesítmény üzemeltetésére. Közösen dolgozzák majd ki a műszaki, jogi és pályázati feltételrendszert, és keresnek olyan, megfelelő tapasztalattal rendelkező vállalkozót, aki érdekelt abban, hogy működtesse az Aquaparkot, emelte ki, mondva, hogy a létesítmény júniusra elkészül, a nyitás már csak az üzemeltetés megoldásán múlik.

Fotó: Archív