2024. április 26., péntek

Kevesen kapnak menedéket

Jelenleg 17 befogadóközpontban több mint háromezer személy tartózkodik

Tavaly a szerbiai befogadóközpontokban és menedékkérő központokban 124 127 személy fordult meg – derül ki a Menekültügyi Főbiztosság éves jelentéséből, illetve az erről szóló közleményből. Ebben rámutatnak arra, hogy a migránsok és/vagy menekültek átlagban 16 napot tartózkodtak ezekben a létesítményekben. Tavaly a legtöbben Afganisztánból (36,13 százalék), Szíriából (29,19 százalék), Pakisztánból (11,89 százalék), Marokkóból (7,92 százalék) és Indiából (4,04 százalék) érkeztek; összesen 25 menedékkérő védelem iránti kérelme részesült pozitív elbírálásban, közülük 10 személyt nyerte el a menedékről szóló végzéssel a menekültstátuszt, 15 személyt pedig úgynevezett szubszidiárius – helyettesítő jellegű – védelemben részesítettek. Ezt a törvény azok számára irányozza elő, akik nem nyerhetik el a menekültstátuszt, ám a feltételezések szerint országukban „igazságtalan” bánásmódban részesítenék őket.

A Menekültügyi Főbiztosság működtette rendszert igénybe vevő személyeket nyilvántartásba vették, elszállásolták, egészségügyi ellátásban részesítették őket, valamint élelmet és ruházatot adtak nekik. Az említett létesítményekben tartózkodó gyermekek részt vettek az országban megvalósuló nevelési-oktatási programokban.

Jelenleg 17 befogadóközpont és menedékkérő központ működik az országban – Preševóban, Bujanovacon, Adaševciben, Šiden, Szótban, Szabadkán, Zomborban, Bosilegradban, Piroton, Divljanában, Nagykikindán, Obrenovacon, Vranjéban, Tutinban, Sjenicán, Krnjačán és Bogovađában –, ezekben pillanatnyilag 3059 személy tartózkodik. A dimitrovgradi és a Banja Koviljača-i központok jelenleg nem működnek, ám szükség esetén bármikor megnyithatják kapuikat.

Összehasonlításképpen: a Menekültügyi Főbiztosság tavaly közzétett jelentésének értelmében 2021-ben 60 407 személy fordult meg a különböző létesítményekben, a legtöbben akkor is Afganisztánból, Szíriából és Pakisztánból érkeztek, de abban az évben sokan jöttek Burundiból, Bangladesből és Kubából. Tavalyelőtt átlagban 30 napot tartózkodtak a migránsok és/vagy menekültek a szerbiai központokban. Az említett évben összesen 14 menedékkérelmet bíráltak el pozitívan az illetékesek.

Nyitókép: AP/Rogelio V. Solis