2024. április 26., péntek

Kovács Elvira: Svédország a Nyugat-Balkán európai integrációja mellett foglal állást

A stockholmi Európa-ügyi bizottsági elnökök találkozóján Kovács Elvira, a szerb parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke is felszólalt.

Véleménye szerint a svéd elnökség prioritásai olyan álláspontokat tükröznek, amelyeket az ország régóta képvisel az EU-n belül, és amelyek az Unió előtt álló jelenlegi geopolitikai és gazdasági kihívásokra is választ adnak. Az ország hosszútávú elkötelezettsége a Nyugat-Balkán európai útja mellett a régió legtöbb országával folytatott fejlesztési együttműködésben mutatkozik meg.

Svédország úgy véli, hogy az EU-ba csatlakozni kívánó országoknak lehetőséget kell biztosítani erre. Ugyanakkor, ugyanilyen nyomós okai vannak annak, hogy a belépőknek meg kell felelniük a szigorú tagsági feltételeknek.

Kovács Elvira szerint Szerbia tisztában van a megváltozott körülményekkel, és azzal, hogy az ukrajnai háború kitörése után az Európai Unió a külpolitikára helyezi a hangsúlyt, és az Oroszország elleni uniós szankciók bevezetése a tárgyalási folyamat előrehaladásának fokmérője.

Emlékeztetett arra, hogy Szerbia is elítélte az orosz agressziót a nemzetközi testületekben, és teljes mértékben támogatta Ukrajna területi integritását.

Nyitókép: Kovács Elvira Facebook-oldala