2024. április 19., péntek

Bővülő szennyvízhálózat, új spaközpont

Több infrastrukturális befektetés is várható az idén Törökbecse község területén

Törökbecse község 2023. évi költségvetése mintegy egymilliárd 25 millió dinárt tesz ki, az erről szóló határozatot a községi képviselő-testület tavaly megtartott utolsó ülésén fogadták el a képviselők. Saša Maksimović, Törökbecse község polgármestere szerint sikeres volt a múlt év a község területén megvalósuló befektetések szempontjából.

– Az idei költségvetés összegét figyelembe véve elmondható, hogy továbbra is a szegényebb községek közé tartozunk. Az elmúlt évek büdzséi hétszáz- és kilencszázmillió dinár között mozogtak, az idén ettől valamivel nagyobb összeg áll a rendelkezésünkre. A szerbiai Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium mintegy 25 millió dináros támogatásának köszönhetően bővül Törökbecse városának szennyvízhálózata, amelynek kiépítési munkálatait a múlt év elején kezdték meg. Az említett minisztérium Tiszta Szerbia elnevezésű projektje mintegy 47 kilométer szennyvízcsatorna és 2 szennyvíztisztító kiépítését öleli fel a község területén, ezzel megoldjuk a szennyvíztisztítást Törökbecsén és Beodrán. A projektnek köszönhetően a község területének mintegy kétharmadát lefedjük szennyvízhálózattal. A világban uralkodó helyzetet figyelembe véve elmondhatjuk, hogy összességében sikeres év áll mögöttünk. A 2016-os kinevezésem óta minden évben arra törekedtünk, hogy az előttünk álló év eredményesebb legyen az előzőnél – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, az önkormányzat célja továbbra is az, hogy a különféle támogatásoknak és projekteknek köszönhetően az idén a költségvetés összegénél jóval nagyobb értékű befektetések valósuljanak meg a község területén.

– Ami a 2023-as évre vonatkozó terveket illeti, tovább folytatjuk a szennyvízhálózat építését. Az elmúlt hat évben főleg olyan beruházásokra fektettük a hangsúlyt, amelyek a polgárok életminőségének javítását szolgálták, az idén azonban a rekreációról sem feledkezünk meg. Városi fürdő- és szabadidőközpont épül Törökbecsén, az új létesítmény alapkövét a múlt héten helyeztük el Igor Mirović tartományi kormányfővel közösen. A spaközpont fedett részének beruházási összköltsége 556 millió dinár, a projektet az önkormányzat mellett a tartományi kormány is támogatja. Az épületben a medencék mellett étterem és szauna is helyet kap. Az új Városi Spaközpont lehetőséget nyújt az úszóiskolák működtetéséhez is, amit a törökbecsei diákok mellett szervezett, ingyenes utaztatással a községbeli gyermekeknek is elérhetővé teszünk. Emellett a tervek szerint a közlekedési infrastrukturális fejlesztéseket is folytatjuk, ezek a koronavírus-járvány miatt háttérbe szorultak. 2016-ban egy olyan információ jutott el hozzám, hogy a község területén körülbelül 17 utca nincs leaszfaltozva. Amikor ezek az utcák útburkolatot kaptak, akkor derült ki, hogy még 32 ilyen utca van. Ezek többnyire mind rövid utcák, mintegy 100-150 méter hosszúak, közvetlenül azonban befolyásolják polgáraink életminőségét. A leghosszabb, aszfaltozásra váró utca a Dózsa György utca, az erről szóló projektdokumentáció már elkészült, a szükséges támogatást pedig a Tartományi Nagyberuházási Alap biztosítja majd. A beodrai-karlovai stadion új öltözőket kap az idén, Bocsáron tervben van a gyalogút megépítése, valamint szintén Bocsáron és Kumánon is a közvilágítás korszerűsítése és fejlesztése. Emellett a tervek szerint az idén új játszóteret kapnak a kumáni gyerekek – közölte Maksimović.

A polgármester megerősítette, hogy az idei év során várhatóan megkezdik a mintegy kétszáz hektárnyi területet felölelő, új ipari övezetnek a kialakítását. Kiemelte továbbá a Vajdaság mosolyának nevezett, a közúti infrastruktúra szempontjából igen jelentős Zombor–Nagykikinda gyorsforgalmi út megépítését, amely Törökbecsét is érinti majd.

Nyitókép: A törökbecsei községi képviselő-testület az óév utolsó ülésén elfogadta az idei költségvetést (Fotó: Webinfo)