2024. április 26., péntek

Közelíteni kell az álláspontokat

Szabadkán találkozott Ivica Dačić, szerb és Gordan Grlić Radman, horvát külügyminiszter

Ivica Dačić, szerb és Gordan Grlić Radman, horvát külügyminiszter szombaton Szabadkán egy hamarosan megtartandó bilaterális tárgyalás előkészületeiről, a két ország között fennálló vitás kérdésekről és a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről folytattak eszmecserét. A részleteket a tárgyaló felek az esemény után megtartott sajtótájékoztatón ismertették. Ivica Dačić kiemelte, hogy a találkozón az elkövetkező hónapok együttműködésének részleteiről állapodtak meg.

– Több fontos témáról is beszélgettünk. Bár több, a múlthoz kapcsolódó kérdésben is más álláspontot képviselünk, úgy gondoljuk, hogy törekednünk kell az együttműködésre. Minden megbeszélésünk keretét a szerb elnök, Aleksandar Vučić, és a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković megbeszélése, és mindaz amiben ott megegyeztek, képezi. Mi most arról állapodtunk meg, hogy az elkövetkező egy hónapban külügyminisztériumaink munkatársai további megbeszéléseket fognak folytatni, annak érdekében, hogy elkészítsük azoknak a kérdéseknek a listáját, amelyekkel az elkövetkező időszakban foglalkoznunk kell. Az analízis már folyamatban van. Mi már több évvel ezelőtt több munkacsoportot hoztunk létre és kineveztük a koordinátorokat is, akik ezzel foglalkoznak. Tehát a felmerülő kérdések egyfajta leltárát végezzük most el. Emellett megvitatjuk azt is, hogy a mi részünkről ki lesz az a nemzeti koordinátor, aki a horvát kollégájával fog együtt dolgozni. A külügyminiszter úrral Tanja Miščević szintén tárgyalni fog, hiszen ő az európai integrációért felelős miniszter. Tehát, az elkövetkező hónapokban arra fogunk törekedni, hogy előkészítsük a platformot a bilaterális tárgyalásra, amelyen mi ketten, mint külügyminiszterek találkoznánk. Legfőképp azt szeretnénk elérni ezzel a bilaterális tárgyalással, hogy megnézzük, konkrétan mit tudunk tenni kapcsolataink előmozdításáért, és meglássuk, mi az, ami polgárainknak, országainknak és nemzeteinknek a legjobb – nyilatkozta a szerb külügyminiszter.

Molnár Edvárd

A két külügyminiszter megegyezett a következő hónapok együttműködésének alapjairól (Fotó: Molnár Edvárd)

Gordan Grlić Radman a sajtó képviselőinek nyilatkozva a két ország között felmerülő vitás kérdésekről árult el részleteket.

– A kollégával egy sor megoldásra váró, nyitott kérdést ismertettem. Ivica Dačić azt mondta, sok kérdésben különböző álláspontot képviselünk. Ezeket az álláspontokat közelebb kell hozni egymáshoz. Természetesen ehhez őszinte, nyílt beszédre van szükség. És persze senki se tehet úgy, mintha semmi nem történt volna harminc-egynéhány évvel ezelőtt. Vannak Horvátországot terhelő kérdések. Nem szeretnénk azonban, hogy ezek a nyitott kérdések a vajdasági horvát kisebbségen és a horvátországi szerb kisebbségen csapódnának le. Tehát mind a két ország polgárainak érdekében – akik jószomszédi viszonyt várnak el tőlünk – dolgoznunk kell és együtt kell működnünk – mondta a horvát külügyminiszter, majd hozzátette: – Tanja Miščevićet meghívtam egy horvátországi látogatásra Zágrábba. Horvátország természetesen támogatja Szerbia eurointegrációját, de éppen ezért beszélnünk kell azokról a kérdésekről és kritériumokról is, amiket teljesíteni kell. Ezek mindenekelőtt a joguralomról, a 23-as és a 24-es fejezetről, a kisebbségi jogokról, az eltűnt személyek ügyéről, háborús bűnökről szólnak.

Gordan Grlić Radman szerbiai hivatali kollégája mellett szombaton Szabadkán találkozott a vajdasági horvátok politikai vezetőivel, továbbá számos szerbiai és horvátországi, valamint szabadkai tisztségviselő társaságában részt vett az Ivan Sarić Műszaki Iskolában a Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Egyesület szervezésében megtartott Nagy Prélón.

Nyitókép: Molnár Edvárd