2024. április 26., péntek

Drónokkal a jobb hozamért

Téli mezőgazdasági előadás-sorozat Bácsfeketehegyen

A Bácsfeketehegyi Gazdakör és a falugazdász-szolgálat szervezésében Bácsfeketehegyen megkezdődtek a téli előadások. A tegnapi előadás a drónok mezőgazdasági célú alkalmazásával foglalkozott, és előadóként a Dronteh cég alapítója, Pletikoszity Árpád volt jelen. Pletikoszity elmondta, hogy igyekezett bemutatni a drónok előnyeit a hagyományos technológiákkal szemben.

– Az előadás során beszéltem a térképészetről, olyan szempontból, hogy vannak drónok, amelyek képesek felmérni a növények állapotát, stressz-szintjét, vízellátottságát, vagy akár a hozamot is meg tudjuk becsülni. A drónokkal olyan dolgokról is informálódhatunk, amelyek emberi szemmel nem láthatók. Ezenfelül a drónos permetezés lehetőségéről is beszámoltam, valamint a piacon jelenleg elérhető eszközökről. Ezek pilóta nélküli járművek, így specifikus kategóriába esnek, mind jogilag, mind az engedélyek beszerzése szempontjából. Ezekről is beszámoltunk, valamint a dróntechnológiák előnyeiről és a drónok korlátairól, vagyis mi az, amit még meg lehet velük csinálni – mondta el, majd arról is szólt, hogy az előadás keretében drónbemutatót is tartottak, amelyen a gazdák működés közben láthatták a legnagyobb kapható mezőgazdasági drónt. Ennek során a drón keltette légörvényről is szó esett, hiszen ennek köszönhető, hogy csökkentett vízmennyiséggel tudnak dolgozni. Pletikoszity arról is szólt, hogy a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együttműködve az előadást még bemutatják Bajmokon, Kelebián, Tordán, Óbecsén és Péterrévén.

Az előadás-sorozat sem ért véget a tegnapi programmal – tudtuk meg Juhász Árpád bácsfeketehegyi falugazdásztól.

– A téli előadás-sorozatunk a múlt héten indult, akkor a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársai tartottak előadást a Kishegyes községben végzett talajanalízis eredményeiről. Mindkét előadáson szép számban jelentek meg termelők, igyekszünk olyan szakmai témákat találni, ami érdekli őket, amit később a saját gazdaságukban is hasznosítani tudnak – mondta el a falugazdász, majd arról is szólt, hogy a következő előadás február 2-án, csütörtökön 19 órakor fog kezdődni, ugyancsak a kultúrotthonban. Ezen Dobó Gábor törökkanizsai szakember beszél majd a talajmegújításról szántás nélkül, valamint a talajoltó és a takarónövények használatáról.

Juhász arról is beszámolt, hogy a falugazdász-irodában folyamatos a munka. A kincstárral kapcsolatos ügyeket állandó jelleggel intézik, emellett követik az újdonságokat az e-agrar kapcsán, és az információkat megosztják a termelőkkel.

Nyitókép: Pletikoszity Árpád a dróntechnológia előnyeiről beszélt (Lakatos János felvétele)