2024. május 11., szombat

Szerződéskötés a diplomájukat honosítókkal

Tavaly 101 vajdasági pályázott sikeresen az MNT támogatására

Mintegy 25 személy írta alá csütörtökön Szabadkán a szerződést a külföldi felsőoktatási intézményekben szerzett oklevelek és posztgraduális tudományos fokozatok honosítási vagy elismerési költségeinek a támogatásáról. Pénteken Zentán szerveznek hasonló szerződés-aláírást. Az elmondottak értelmében a támogatottaknak hamarosan átutalják a diplomahonosítás költségeit.

A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési program-rendszerének egyik legfontosabbika a diplomahonosítás-költségtérítési pályázat, jegyezte meg az esemény kapcsán a sajtónak nyilatkozva Fremond Árpád elnök. Szavai szerint 2008-tól a Szekeres László Alapítvány bonyolította le a programot, majd 2015-től, amióta Belgrádban is működik az ENIC/NARIC-rendszer, az MNT támogatja a diplomahonosítást. A múlt évben összesen 101-en pályáztak, minden pályázatot pozitívan bíráltak el. A külföldön diplomázók márciustól decemberig pályázhattak, magyarázta Fremond Árpád.

Amióta az MNT keretében valósul meg a támogatás, több mint 600-an honosították diplomájukat – közölte egyebek között Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)

Amióta az MNT keretében valósul meg a támogatás, több mint 600-an honosították diplomájukat – közölte egyebek között Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)

– Az MNT az ENIC/NARIC Központ illetékét támogatja, ez 7500 dinár, valamint pályázónként támogatja a fordítás költségeit, utóbbi az átadott dokumentumok számától függően 10 ezer és 30 ezer dinár között alakul. Fontos, hogy minél többen honosítsák külföldön szerzett diplomájukat, hiszen ezt az esetek többségében itthoni munkavállalás céljából teszik meg. Amióta működik az ENIC/NARIC Központ, azóta a diplomahonosítási rendszer és folyamat rendkívül leegyszerűsödött és felgyorsult. Most már nem egyetemenként, vagy diplománként változóak a feltételek. Kialakult a központosított rendszer, ez pedig lehetővé teszi, hogy miután adott személynek elismerik az adott külföldi egyetemen szerzett diplomáját, akkor a következő, ugyanazon az egyetemen diplomázó személy diplomahonosítása rendkívül zökkenőmentes legyen. Amióta az MNT keretében valósul meg a támogatás, több mint 600-an honosították diplomájukat. Az előző évekhez képest tavaly jóval többen éltek a felkínált lehetőséggel. Korábban átlagban 40–80 személy pályázott évente, most viszont több mint százan. Szeretnénk, ha a következő időszakban is minél többen pályáznának. Megfontoljuk, hogy az idén kétszer nyitjuk meg a pályázatot. Ebben az esetben nem egész évben lenne nyitva a pályázat, hanem lenne egy tavaszi pályázási kör, majd egy őszi. Ezzel még gördülékenyebbé és célravezetőbbé tehetnénk a folyamatot. Abban reménykedünk, hogy a program népszerű marad, hiszen ez egyebek mellett azt jelentené, hogy a külföldön diplomázók itthon szeretnének munkát vállalni – fogalmazott Fremond Árpád.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele