2024. április 20., szombat

Kétmillió dinár a falvaknak

Zenta községben önálló döntéskörrel rendelkeznek a falusi helyi közösségek

A 2022-es évi költségvetés 2 millió dinár volt településenként a Zenta községhez tartozó falvakban, amelyek az idén ugyanekkora összegből gazdálkodhatnak. A tavaly megvalósult infrastrukturális beruházásokról és az idei tervekről beszélgettünk Cipó Igorral, a helyi közösségekkel és falvakkal megbízott polgármesteri tanácsadóval. Elmondta, hogy tavaly egy új fejezet kezdődött a falusi helyi közösségek életében, hiszen minden település tanácsa saját maga dönthette el, mely beruházásokra szeretné fordítani az említett 2 millió dinárt.
– A pénzt az önkormányzat biztosítja a saját költségvetésén keresztül. Ennek a módszernek köszönhetően nagyobb felelősség hárult a helyi közösségek tanácsaira, nekik kellett eldönteniük, milyen beruházásokat szeretnének eszközölni. Örömmel fogadták a rendszert a helybéliek, hogy az általuk meghatározott fejlesztések valóban megvalósulhatnak, és azon emberek kérései vannak előnyben részesítve, akik tényleg ott élnek. Túlnyomórészt infrastrukturális beruházások és fejlesztések történtek az elmúlt esztendőben. Keviben egy új kút kiépítéséhez szükséges tervdokumentáció kidolgozása van folyamatban, az ő költségvetésük erre ment el. Reméljük, hogy még az idén sikerül a kutat kifúratni, ehhez viszont pályázatokon kell majd részt venniük, mivel önerőből megvalósítani lehetetlen feladat. Felsőhegyen, Tornyoson és Bogarason az utakra fordították az anyagi források nagyját, tehát új utakat aszfaltoztak ki, valamint a meglévőket újították fel. Tornyoson a falu központjában található parkolót és teret teljeskörűen felújították, valamint Felsőhegyen a Csillag utca aszfaltozásának az első lépései történtek meg, illetve Zenta önkormányzata a felsőhegyi helyi közösség tanácsával karöltve azon munkálkodik, hogy a művelődési házban újra legyen áram – mondta a polgármesteri tanácsadó.
Cipó Igor hozzátette, hogy várják a terveket a falusi helyi közösségektől a 2023-as évre, de az előzetes információk azt támasztják alá, hogy továbbra is infrastrukturális beruházásokban gondolkodnak.
– Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is 2 millió dinár áll a rendelkezésükre, amelyet a legjobb belátásuk szerint használhatnak fel. Konkrét döntésekről egyelőre nem számolhatok be, de hamarosan megkapjuk tőlük a terveket. Nagyon fontos az önkormányzatnak a falvakban működő civil szervezetek munkája, ezért mindenben támogatja őket a község, úgy a működésüket, mint az általuk szervezett rendezvényeket. Inkább bővüljön a falusi rendezvények száma, mint csökkenjen. Célja az önkormányzatnak, hogy a falvak megmaradjanak, hiszen ők a mozgatóerői a közösségnek – fogalmazott Cipó Igor.

Nyitókép: Cipó Igor helyi közösségekkel és falvakkal megbízott polgármesteri tanácsadó (Fotó: Horváth Attila)