2024. április 19., péntek

Sokszínűség, amely körbevesz bennünket

A negyvenedik Ittabéi Téli Találkozók megnyitójára készülnek Magyarittabén

A magyarittabéi helyi közösség és a Búzavirág Hagyományápoló Egyesület szervezésében január 28-án, szombaton kezdetét veszi a hagyományos, az idén negyvenedik jubileumát ünneplő, Ittabéi Téli Találkozók.

A bánáti település legrégebbi kulturális rendezvényének a célja, hogy megőrizzék és bemutassák őseik egykori életmódját, de új élményekkel és barátságokkal is gazdagodjanak, valamint színvonalas programokkal készüljenek minden korosztálynak, tudtuk meg Kerekes Józseftől, a magyarittabéi helyi közösség elnökétől.

– A megnyitóest mindig azt a sokszínűséget mutatja be, amely körbevesz bennünket. Szerepelnek majd a környékbeli művelődési egyesületek képviselői, tehát érkeznek fellépők Szerbittabéről, Magyarcsernyéről, Aradácról és Bégatárnokról is, de a mi művelődési egyesületünk is készül. Az előadás előtt hagyományos, házi kalácsokból készült kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők – mesélte Kerekes József.

Február 5-én a gyermekeknek farsangi délutánt tartanak, melyen kézműves foglalkozás is lesz. A hagyományos, immár tizenegyedik alkalommal megszervezett Kolbászfesztivál február 18-án esedékes. Február 25-én színházi előadást tartanak, március 11-én pedig a nagybecskereki Madách Amatőr Színház vendégszerepel. Március 4-én népművészeti esttel készülnek, amelyen szabadkai, nagybecskereki, nagykikindai, muzslyai, tordai és a helyi kultúregyesületek állnak a színpadra.

Március 12-én az 1848/1849-es szabadságharc eseményeire emlékeznek, és megkoszorúzzák Kossuth Lajos mellszobrát. A rendezvénysorozat március 18-án zárul, amelynek keretében a színházteremben leleplezik a Deák Ferenc író tiszteletére állíttatott emléktáblát. A helyieknek az író azért fontos, mert ő volt az, aki megálmodta és elindította az Ittabéi Téli Találkozókat.

A hagyományos programrész mellett az idén több előadást is tartanak a mezőgazdasági termelők részére. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Nyitókép: Tavaly tizedik alkalommal szerveztek Kolbászfesztivált (Vidács Hajnalka felvétele)