2024. április 27., szombat

Dráma a javából

Az Újvidéki Színház születésnapi hetének második előadása

A Zombori Népszínház vendégjátékát láthatta a közönség kedd este az Újvidéki Színházban. Az ünnepi hét második napján egy fokozott feszültséggel, burjánzó érzelmekkel, testi-lelki erőszakkal és hihetetlenül hihető illúziókkal átszőtt történetet kísérhettek végig. A vágy villamosa című előadás egy igazi dráma négyszerese. A minimalista díszlet börtönében négy szereplő próbál megküzdeni önmagával és számtalanszor egymással is. A darab a zavarodott Blanche személye köré épül. Kénytelen testvéréhez, a várandós Stellához költözni, aki szerény körülmények között él közönséges és agresszív férjével, Stanleyvel. A bomlott elmeállapotú Blache a saját illúzióinak rabja. Hazugságait már-már maga is elhiszi, így könnyen elhiteti őket a környezetében lévőkkel is, sógora kivételével. Emiatt tapintható a feszültség Blanche és Stenley között. A negyedik szereplő Mitch, aki beteg édesanyjával él, jellemét a frusztráció és a szeretetéhség határozza meg. Minden szereplő élete és személyisége önmagában is dráma, amely egyre csak fokozódik. A feloldás esélye szinte egyetlen pillanatban sem nyilvánul meg. A főszerepet Ivana Jovanović játssza.

Albert Éva

Négy szereplő drámája egy történetben (Fotó: Albert Éva)

– Blache karakterének felépítése valóban mesteri. A személye színészi szempontból fejlődik, gondolok itt arra, hogy a zavarodottságból egészen az őrületig jut el, a személyiségfejlődés tökéletes ellentéte. A színésznők sírnak ezért a szerepért, én pedig abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy el is játszhatom, és a karakterrel együtt sírhatok. Egy nagyon nehéz, nyomasztó darabról van szó, amely pont ezért fogyasztható, dráma a javából. A rendező, Jug Đorđević egy nagyszerű, négyszereplős alkotást hozott létre, Tennessee Williams drámájából, Tijana Grumić dramaturg adaptációjával. Eredetileg sokkal több szereplője van a történetnek, de a négy karakter által korszerűbb, emészthetőbb a darab – mondta a főszereplő. – Felemelő érzés volt az újvidéki közönség előtt játszani. Úgy éreztem, hogy az emberek kifejezetten fogékonyak voltak az előadásra. Mindig izgatottak vagyunk, amikor ezt a darabot játsszuk, de ez alkalommal az érzés valamilyen okból sokszorozódott – tette hozzá.

Szerdán Oláh Tamás és Lénárd Róbert közös dramaturgiai művét, a Gergő szobája című családi előadást láthatta a közönség az Újvidéki Színházban, a Szabadkai Gyermekszínház előadásában. Csütörtökön pedig a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című, népszerű darabot viszi színre a szabadkai Népszínház, László Sándor rendezésében.

Nyitókép: Albert Éva