2024. április 19., péntek
AUTÓSPORT

A veterán még mindig a legjobb

A tradícióknak megfelelően Monte-Carlóban kezdődött meg a rali-világbajnokság szezonja, a második a hibrid technológia érkezése óta, a megszokottakkal ellentétben azonban idén a jeges, fagyos körülményeknek nyoma sem volt, szárazak maradtak a városállamot körülvevő szakaszok az Alpok vonulatain. Csúcskategóriás autókat továbbra is három gyártó állít csatasorba, a mezőnyben pedig a legfontosabb átrendeződést az jelentette, hogy a 2019-es bajnok Ott Tänak a Hyundaitól a Fordhoz igazolt. A szezonnyitón azonban nem lehetett megállítani a Toyotát, közülük is Sébastien Ogier volt az, aki learatta a babérokat. A nyolcszoros világbajnok a tavalyi évhez hasonlóan idén is már csak részleges szezont fut, vagyis a vb-címért nem száll harcba, de kedvenc versenyén azért így is megdöntötte a győzelmi rekordot, hiszen kilencedszer nyert itt, így megelőzte a vonatkozó rangsorban Sébastien Loeböt – a másik francia legenda várhatóan szintén fel fog tűnni néhány versenyen a Forddal.

A bajnoki harcban így a címvédő Kalle Rovanperä került a legjobb helyzetbe, aki most másodikként zárt, és a japánok a teljes dobogót kisajátíthatták volna, ha Elfyn Evans nem veszít időt defekt miatt – a harmadik helyet így Thierry Neuville csípte el. A Toyota fölénye máris aggodalmat ébresztett a riválisokban. A Ford szervoproblémákkal küzdött, az ötödikként beérő Tänak szerint viszont még enélkül sem kellően versenyképesek. A Hyundai új csapatfőnöke, a 2020-ig a Renault Formula–1-es csapatát irányító Cyril Abiteboul viszont a lemaradást nagyrészt annak tulajdonítja, hogy hűvösebb körülményekre számítva nem megfelelően állították be az autókat.

Ogier az 56., míg új navigátora, Vincent Landais az első győzelmét szerezte a WRC-ben (Fotó: WRC)

Ogier az 56., míg új navigátora, Vincent Landais az első győzelmét szerezte a WRC-ben (Fotó: WRC)

Egy Škoda Fabiával benevezett a versenyre egy magyar páros is, László Zoltán és Zsiros Gábor a 38. helyen értek célba.

A WRC idei szezonja 13 futamból áll, február második hétvégéjén a Svéd Rali következik.

A Monte-Carlo-rali végeredménye: 1. Sébastien Ogier (francia, Toyota) 3:12:02,0 óra, 2. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +18,8 másodperc hátrány, 3. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +44,6, 4. Elfyn Evans (brit, Toyota) +1:12,4, 5. Ott Tänak (észt, Ford) +2:34,9 stb.

A világbajnokság állása: Ogier 26 pont, Rovanperä 23, Neuville 17, Evans 15, Tänak 14 stb.

F1-es bemutatókra készülve

Lassan újraindul az élet a Formula–1-ben, de persze a színfalak mögött a téli hónapokban is javában zajlott a munka, aminek produktumait hamarosan a nagyközönség is szemügyre veheti, hiszen a csapatok sorra jelentik be autóbemutatóik időpontját. A sort február 3-án a címvédő Red Bull nyitja, az energiaitalosok ráadásul a sport amerikai bővülési hullámát meglovagolva mindkét istállójuk prezentációját New Yorkban tartják majd. Persze ezek a bemutatók inkább a médiamegjelenésről szólnak a csapatok számára, autóik végleges idomait a lehető legtovább, a tesztek kezdetéig igyekeznek titkolni a riválisok elől. A Williams például közölte is, hogy csak az új festést fogja felfedni a tavalyi modellen. A csapat viszont a napokban bejelentette új csapatfőnökét, egy váratlan személyt: az elmúlt években a Mercedes versenystratégiáiért felelős James Vowles vállalta ezt a szerepkört.

A mezőny idén rendkívül rövid időt kap a tesztelésre, február 23. és 25. között mindössze három napot körözhetnek majd egy autóval Bahreinben, a szahíri pályán, vagyis minden versenyző legfeljebb másfél napon át ismerkedhet az új géppel. Március 5-én ugyanott már a 23 állomásból álló szezon nyitánya kezdődik.

Az F1-es autóbemutatók időpontja, február 3.: Red Bull. Február 6.: Williams. Február 7.: Alfa Romeo. Február 11.: AlphaTauri. Február 13.: McLaren, Aston Martin. Február 14.: Ferrari. Február 15.: Mercedes. Február 16.: Alpine. A Haas időpontja még nem ismert.

Nyitókép: Ogier az 56., míg új navigátora, Vincent Landais az első győzelmét szerezte a WRC-ben (Fotó: WRC)