2024. április 26., péntek

Vučić: Szerbia nem mondhat nemet a francia–német rendezési tervre

– Szerbiának számos negatív következménnyel kellene szembenéznie, ha nem fogadja el az úgynevezett francia–német tervet – jelentette ki Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a nemzethez intézett hétfői beszédében, amelyben a nyilvánosságot szándékozott tájékoztatni a nyugati diplomatákkal pénteken folytatott tárgyalások részleteiről a koszovói kérdés rendezése kapcsán.

Kifejtette, az ötök képviselőivel folytatott tárgyaláson a nyugati diplomaták világosan fogalmaztak. Amennyiben Szerbia figyelmen kívül hagyja a francia–német rendezési tervet, kockáztatja, hogy megszakad az európai integrációs folyamat, megszűnnek az európai uniós befektetések, de ezen túl is negatív gazdasági és politikai átfogó intézkedések sorozatát tapasztalhatja majd meg az ország.

Az államfő hangsúlyozta, Szerbia nem gördíthet több akadályt Koszovó elé a különféle nemzetközi intézményekbe, fórumokba való jelentkezése kapcsán. Az államfő elmondta, a jövőben arra kell koncentrálni, hogy az európai közvetítők segítségével mielőbb békés megoldás szülessen Szerbia és Koszovó között számos nyitott kérdésben.

Úgy értékelte a szerb községek közösségének megalakításáért folyó harc lesz a legfontosabb és legkeményebb. Mi a kompromisszumos megoldásban vagyunk érdekeltek, emelte ki Vučić.

– Európa, a saját geopolitikai konfliktusaival van leginkább elfoglalva, nem érdekli őket, mit tart egy ilyen kis ország, mint Szerbia legfontosabbnak. Kompromisszumos megoldás nélkül viszont a Koszovóban élő szerbség nem lesz biztonságban – húzta alá az államfő.

Nyitókép: Szerbiai RTV/Képernyőfelvétel