2024. április 19., péntek

Ott segítenek, ahol tudnak

Tevékenyen működő falugazdász program Magyarcsernyén és Kisoroszon is

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége még 2006-ban alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja és egységesen képviselje a Vajdaság területén létrejött magyar agráregyesületeket, és azok érdekeit a különböző fórumokon. A szövetség 2008-ban kezdte kiépíteni falugazdász-hálózatát Vajdaság-szerte, hogy információkkal és különböző ügyintézésekkel segítse a helybeli mezőgazdasági termelőket.

Magyarcsernyén lassan hat éve héti négy napon, hétfőn, kedden, szerdán és pénteken, Kisoroszon pedig heti egy alkalommal, csütörtökönként a magyarcsernyei Darusi Renáta látja el ezeket a feladatokat, aki arról mesélt napilapunknak, hogy milyen feladatokat látott el a 2022-ben.

– A munkakörömbe tartozik a kincstári ügyintézés, különböző kivonatok igénylése, parcellák beírása, illetve törlése, földbérleti szerződések elkészítése, a mezőgazdasághoz kapcsolódó papírmunkák rendezése, az állattenyésztők segítése a különböző támogatások igénylésében, előadások szervezése a termelők részére, és még sok egyéb dolog, amelyben a termelők segítséget kérnek – kezdte a beszámolóját a falugazdász, majd kitért néhány megmozdulásra, melyben aktivitást vállalt.

– Nyáron csatlakoztunk a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz, melynek során a helyi termelők búzaadományokat ajánlottak fel, ezzel segítve a Vajdaságban működő kollégiumokat, a gyermekekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket és nagycsaládosokat. Az ősz folyamán október 14-étől november 14-éig tartott a napraforgó-támogatások igénylése, ebből a tevékenységből is kivettem a részem, és segítettem az űrlapok kitöltésében. Novemberben egy felhívás jelent meg a tejhasznú tehéntartóknak egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra, merkantil kukorica formájában, ott is segítséget nyújtottam. Jelenleg a Prosperitati Alapítvány által megvalósult pályázatok éves fenntartási beszámolóinál segítek. Ezeknek a pályázatoknak a beadási határideje január 31. – avatott be Darusi Renáta, majd kitért a VI. Zentai Gazdanapokra is.

– Decemberben tartottuk meg a VI. Zentai Gazdanapokat, melynek főszervezője a Zentai Gazdakör, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége pedig társszervezőként vett részt a programban. Falugazdászként itt az volt a feladatom, hogy részt vegyek az előkészületekben, illetve helyi termelőknek és kézműveseknek segítettem a bemutatkozásban – zárta gondolatait Darusi Renáta.

Nyitókép: Darusi Renáta falugazdász (Vidács Hajnalka felvétele)