2024. április 26., péntek

Platánsor létesült

Fásítási akciót szerveztek Bácsfeketehegyen

A Bácsfeketehegyi Gazdakör a héten fásítási akciót tartott. Az önkéntes munkaakció során a település keleti részén fásítottak – számolt be lapunknak Fekete Andor, a gazdakör elnöke, majd arról is beszélt, hogy az egyesület számára már régóta nagyon fontos a környezetvédelem.

– A Bácsfeketehegyi Gazdakör az elmúlt években és évtizedekben is kiemelt hangsúlyt fektetett a környezetünk védelmére. A fásítás igen fontos dolog, hiszen tudjuk, hogy környékünkön Vajdaság a legszegényebb régió a fával borított területek szempontjából. Nagyon kevés erdővel, fasorral rendelkezünk, és ennek a negatív hatásai már tapasztalhatók. A talajerózió miatt igen komoly mennyiségű, humuszban gazdag, értékes talajt veszítünk el évről évre. Ennek megakadályozására az egyik leghatékonyabb módszer a fásítás. Emellett a biodiverzitás megőrzése is cél ezen a programon keresztül – számolt be az elnök, majd arról szólt, hogy községi forrásból sikerült megvalósítaniuk a fásítási akciót. Mintegy fél kilométeres szakaszon ültettek fákat a település keleti részén.

– A Becsei utat és az ipari parkot összekötő földes út mentén létre tudtunk hozni egy egybefüggő fasort. Az idén hároméves, előnevelt platánfákat választottunk, amelyek nemcsak a környezet szempontjából lesznek praktikusak, hanem miután a fák megerősödnek és megnőnek, akkor igen szép látványt fognak nyújtani. Akár kirándulni, sétálni, túrázni is lehet majd ezen a szakaszon – fogalmazott Fekete.

A gazdakör akcióját a jövőben is szeretnék folytatni. Az elnök elárulta, hogy elsősorban a település közvetlen környezetében szeretnének fásítani, valamint a faluból kivezető határutak mentén. Fekete végezetül kifejezte reményét, hogy az elültetett facsemeték jelentőségét mindenki belátja, és vigyázni fognak rá. A fák nemcsak környezetvédelmi szempontból fontosak, hanem a talajmegóvásban betöltött szerepük miatt is, amivel közvetlenül kihatnak a betakarított termény mennyiségére. Mindannyiunk érdeke, hogy az elültetett fák megmaradjanak – fogalmazott.

Nyitókép: Ez alkalommal platánfákat ültettek a gazdakör tagjai