2024. április 25., csütörtök

Hogyan táplálkozzunk télen?

Ki tud ellenállni egy finom farsangi lakomának, báli eszem-iszomnak vagy disznóvágáson felszolgált bőségtálnak?!...

Télen óhatatlanul többet eszünk, és gyakran a nehezebb, zsírosabb, laktatóbb ételek kerülnek az asztalra. Az ilyen jellegű étkezés azonban nemcsak pluszkilókat vonhat maga után, hanem fáradtak, levertek is lehetünk tőle, egy kis odafigyeléssel azonban csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás a hidegebb hónapokban is megvalósítható.

Hogyan előzzük meg a kellemetlen tüneteket? A leggyakoribb panaszok egyike az emésztési probléma. 10-ből 8 felnőtt olyan kellemetlenségeket sorol fel, mint a puffadás, émelygés, túlzott gázképződés, székrekedés vagy hasmenés. Ezek a panaszok mind egyértelműen utalnak a megszokottól eltérő, nagy mennyiségű ételek fogyasztására és a túlevésre. Mindezek a tünetek mellé gyakran párosul fáradtságérzet, és az immunrendszer gyengülése következtében gyakran jelentkező vírusos megbetegedések.

Mi a teendő? Mindenekelőtt legyünk tudatosak! Tudjunk megálljt parancsolni az utolsó 4-5 falatnak és nemet mondani a folyamatos nassolásnak! A mértékletesség, az ételek elkészítésének módja és a nyersanyagok megválasztása is sokat segíthet, hogy a téli időszakban ne az emésztési problémákkal kelljen küzdenünk.

Igyekezzünk az otthoni megfelelő étkezésekkel ellensúlyozni a vendégségben elfogyasztott nagy lakomákat! Reggelire fogyasszunk rostokban és vitaminokban gazdag ételeket, cukros italok helyett frissen facsart gyümölcslevet, natúr joghurtot, a finomított pékárut pedig váltsuk le teljes kiőrlésű kenyérre! A gyümölcs jó választás uzsonnára és a délutáni nassoláshoz is.

Reformáljuk meg szokásainkat, és készítsünk hagyományos ételeket kalóriaszegényen! Tálaljunk sovány húsokból készült ételeket, használjunk hozzá zsírszegény tejfölt, és a sült krumpli helyett próbálkozzunk friss salátával!

Most se feledkezzünk meg a folyadékbevitelről! Reggel, ébredés után, legyen az első dolgunk, hogy megiszunk egy pohár vizet! Később, a nap folyamán is ügyeljünk a hidratációra, és ne feledjük, hogy a víz segíti az emésztést és megelőzheti a székrekedést! A cukros üdítők és a szénsavas italok fokozhatják az emésztési problémákat. A legjobb választás mindig a buborékmentes, tiszta víz.

Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást! Ugyan bizonyított tény, hogy a felnőtt populációnál a főétkezés előtt egy pohárka jól megválasztott, minőségi szeszes ital jó hatással lehet az emésztésre, törekedjünk mindig a mértékletességre!

Dolgozzuk le az elfogyasztott kalóriákat! Mozogjunk, már napi 20–30 perc testmozgás is elegendő ahhoz, hogy fittebbnek érezzük magunkat, és ne a puffadással kelljen foglalkoznunk. Természetesen ilyenkor az intenzív testmozgást felválthatjuk kocogással, egy rövid kerékpártúrával vagy egy kellemes esti sétával, mindenképp olyan mozgásformát válasszunk, ami jóleső számunkra, és az sem hátrány, ha a család többi tagját is bevonjuk.

Irány a friss levegő! A délutáni szieszta helyett sétáljunk egyet az udvarban, vagy tegyünk egy kört az utcán! A gyerekeket is biztassuk és tereljük ki a levegőre! Egy kiadós séta vagy játék a szabadban nemcsak az emésztést serkenti, de az immunrendszert is erősíti.

Ügyeljünk arra, hogy gyógyszereinket rendszeresen szedjük! Gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a rendszerességről, ami a krónikus betegeknél igen veszélyes is lehet. Használjunk gyógyszeradagolót, írjunk emlékeztetőt, hogy ne maradjon ki egyetlen dózis sem a napi gyógyszereinkből! A krónikus betegeknél különösen fontos ügyelni az étkezésre, az ételek minőségére és mennyiségére egyaránt. Fontos, hogy ne kompenzáljuk extra adag gyógyszerrel a pluszban elfogyasztott kalóriát, veszélyes és könnyen orvoshoz kerülhetünk. Arról se feledkezzünk meg, hogy a vényre kapható gyógyszereinket idejében fel kell íratni a háziorvossal és kiváltani a gyógyszertárban! Ha pedig elutazunk, akkor is vigyük magunkkal a legszükségesebb gyógyszereinket!