2024. április 27., szombat

Változik a városkép a Telepen is

A városi önkormányzat módosított telekrendezési regulatívája azt javasolja, hogy a Telep városnegyed egy részén, a korábban tervbe vett, kétemeletes üzleti-kereskedelmi rendeltetésű létesítmények helyett nyolcemeletes épületeket emeljenek.

A 021 hírportál értesülései szerint egyes itt épülő lakóházak még 8 emeletnél is magasabbak lennének. A szintek számát és a helyiségek felhasználását módosító javaslat újdonságnak számít az eddigi építkezési tervekhez képest, amelyek a Telep városrész Futaki úttal párhuzamosan húzódó részére vonatkoztak. A módosított ötlet nemcsak nagyban különbözik az eddigi építkezési tervektől, hanem még attól is eltér, amit az önkormányzat mostani összetételben néhány hónappal ezelőtt elfogadott a Telep Általános Területrendezési, valamint a 2030-ig szóló városrendezési terv keretében.

A tervdokumentáció szerint a zöld felületeket a közlekedési útfelületek részeként, valamint a létesítmények környékén tervezik kialakítani, mégpedig legkevesebb 30 százalékos kiterjedésben. Az új tervcsomag szerint a Futaki út mentén lévő platánfasort megőrzik. A terv előirányozza a Verseci utca kiszélesítését, ezáltal négysávos úttesttel, kerékpárúttal és járdával bővülne, míg az Ilarion Ruvarac utcában szintén négysávos úttest és járda kapna helyet. A Kosta Abrašević, a Kiss Ernő és a Koči Ivan utcák kiszélesítésével kétsávos úttest, parkolók és járdák épülnének. A Futaki úttól délre eső telkek általános rendezési tervét február 1-jéig az Urbanizam vállalat Lázár cár sugárút 3. alatt található helyiségeiben, valamint a Telep Testvériség (Ilarion Ruvarac utca 18.) és Nikola Tesla-Telep (Géri Károly utca 5.) helyi közösségeiben lehet megtekinteni.

A tervdokumentációt az Urbanizam (nsurbanizam.rs) és a városi önkormányzat (novisad.rs) honlapjairól is le lehet tölteni. A tervvel kapcsolatos megjegyzéseket és kifogásokat a polgárok a városi építkezési és építészeti ügyekkel megbízott igazgatóságának címezve küldhetik el (Školska 3.), vagy pedig a planiranje@uprava.novisad.rs e-mail-címre.

Nyitókép: A Futaki út mentén, a Telep végében még szabadon álló telkek is vannak, ezeknek a „rendeltetésszerűvé tétele” már megkezdődött (Fotó: Ótos András felvétele)