2024. április 26., péntek

Vesić: Három óra alatt Belgrádtól Budapestig

2025 közepétől három órán belül Belgrádból Budapestre érhetünk gyorsvasúttal, jelentette ki Goran Vesić, építési, közlekedés és infrastrukturális miniszter.

A vasúti forgalom modernizációja kapcsán elmondta, hogy Szabadka és Újvidék között nagy léptékben épül a vasút. Kifejtette, a projekt befejezésének eredeti határideje 2025 volt, de mivel az építkezés a vártnál gyorsabb ütemben halad, korábbi időpontról állapodtak meg a kivitelezővel. Várhatóan a magyar oldalon is befejeződnek a munkálatok 2024 végéig, így 2025 közepétől már utazni is lehet a Belgrád-Budapest vasútvonalon, a gyorsvasút pedig kevesebb mint három óra alatt teszi meg ezt a távot. 

Hozzátette, hogy arra számít, januárban aláírhatják a Belgrád-Niš közötti gyorsvasút megépítéséről szóló egyezményt is. Ez utóbbi kapcsán elmagyarázta, hogy az Európai Unió 600 millió euróval támogatja ezt a projektet, míg a másik részét a költségvetésből különítik el erre a célra. Abban reménykedik, hogy 2028-29-re gyorsvasúttal eljuthatunk egészen Nišig, ezt követően pedig Preševoig meghosszabbítják ezt a vonalat, így az egész országon keresztül fut majd a gyorsvasút.

Nyitókép: A gyorsvonat indulásra készen (A Beta archív felvétele)