2024. április 20., szombat

Tánciskola Topolyán

Január végén vizsgabállal zárul a tanfolyam

Tóth Horgosi Rita a nyáron már tartott egy sikeres tánciskolát Topolyán, és most is zajlik egy három hónapos tanfolyam, melyre rövidesen, január 29-én a hagyományos táncvizsgabál teszi fel a koronát. A táncvizsgán a fiatalok bemutatják a szülőknek, nagyszülőknek, hogy mit tanultak meg, illetve a zsűri eldönti, hogy kik voltak a legügyesebbek a tánclépések elsajátításában. A családjával Tornyoson élő Rita kilenc éve foglalkozik táncoktatással.

–Igen korán, 11-12 évesen kerültem a tánc világába, a bátyám járt tánciskolába, és be-bekacsingattam az órákra, már akkor éreztem, hogy a tánc közel áll hozzám. Hamarabb be is fejeztem a kortársaimnál a tánciskolát, én Keviből származom, mindez ott történt. Később eljártunk Tornyosra, Zentagunarasra, Csantavérre is, egy nyáron volt, hogy négy tánciskolában részt vettem mint kisegítő. Így kezdődött. Később, a szabadkai középiskolás évek alatt a Tornádó táncklub tagja lettem, majd Újvidéken a főiskola mellett jártam latin táncokra. Ezzel egyidejűleg minden nyáron tartottam tánciskolákat. Volt olyan év, amikor 70-80 kisdiák is járt hozzám. Topolyán négy éve volt az első tánciskola, aztán kimaradt, majd tavaly nyáron ismét volt, s mivel sokan nem tudtak róla, ezért kértek fel, hogy most az iskolaév idején legyen egy tanfolyam. Novemberben indult, 21-en vannak a csoportban, nagyjából fele lány, fele fiú, ez igen ritka, de jó felállás. A mostani fiatalok sem idegenkednek a táncoktól, úgy érzem, hogy az eddigi munkának lassan beérik a gyümölcse. Szórt a generáció, mert az utóbbi években nem igazán volt alkalom megtanulni táncolni, így 13–18 év közöttiek a diákok, de ez nem jelent problémát. Könnyű velük dolgozni, jó hangulatú társaság. Amikor a mostani nyolcadikosoknak a szülei fiatalok voltak, akkor is volt tánciskola, tudatosítani kell, hogy ez most is létezik. A gyerekek szeretik a táncot, ez is egy lépés a felnövekvés felé, hiszen illemtant tanulnak, javul a tartásuk, kultúrát is jelent, a különböző népek zenéjét megismerni, és nem utolsósorban jó szórakozás is. A divattáncokat nagyon szeretik, de a keringőkben is feltalálják magukat, amikor megtanulják. A vidám, gyorsabb tempójú zenék, táncok a kedvenceik – ismertette a fiatal táncoktató, majd így folytatta:

–Szeretem a táncot, kikapcsol, megmozgat, ha jót táncolok, mindent elfelejtek, ezt próbálom a gyerekeknek sugallni, hogy ne érezzék kényszernek, kellemes sport lehet, fontosak a lépések, de tudni kell élvezni a táncot, hogy elengedjék magukat. Három hónap alatt sztenderd, latin és divattáncokat tanulunk. Keringő, sztepp, slow-fox, rumba, szamba szerepel a repertoáron, valamint újabban a pingvintáncot, a görög szirtakit és a moldvai ördög útja nevű táncot is tanuljuk.

Tóth Horgosi Rita táncoktató a tavalyi bálkirálynővel, Szabó Rebekával és Bruker Denis bálkirállyal

Tóth Horgosi Rita táncoktató a tavalyi bálkirálynővel, Szabó Rebekával és Bruker Denis bálkirállyal

Rita arra is felhívta a figyelmet, hogy különböző illemszabályokat is meg kell tanulni, és nincs másik hely, ahol ezeket tanítanák: az illedelmes felkérést, a vezetést, a megismerkedést, és a helyes testtartásra is folyamatosan törekedni kell.

–A próbákon nem vagyok szigorú, nem szólok bele az öltözködésbe, kényelmes ruhában járnak, hogy ez ne feszélyezze őket. A kis hölgyek most már hozzák a tánccipőt, hogy megszokják. A vizsgabálba vasalt nadrág, ing, nyakkendő, a lányoknak alkalmi, ünnepi ruha kötelező, akkor tükröződik igazán, hogy milyen szépek, ez egy nagy lépés a számukra. A táncvizsga a színházteremben zajlik majd, várjuk a hozzátartozókat, érdeklődőket. Be fogjuk mutatni a táncokat szépen sorjában élő zenei kísérettel, egy kis versenyszellem is lesz benne, hiszen bálkirálynő- és bálkirályválasztás is lesz. Szakmai zsűri fogja őket pontozni, a legjobb pár végül szalagot és jutalmat kap.

Nyitókép: A Csáki Lajos iskola tornatermében tartják a tánciskolát (Herceg Elizabetta)