2024. április 25., csütörtök

A készpénz hamarosan a múlté?

A technológia fejlődésével az elektronikus fizetési eszközök egyre népszerűbbé váltak. Nem kizárt, hogy hamarosan eljön az idő, amikor csak bankkártyával és okostelefonnal fizet majd mindenki. Egyes országokban ez már a következő években is megtörténhet. Svédország lehet az első, amely megszüntetheti a készpénzzel történő fizetést. A skandináv országban egyre több üzlet és étterem kéri a vásárlóktól, hogy készpénz helyett bankkártyával vagy mobilalkalmazással rendezzék számláikat. A svédek többsége már nem visz pénzt magával, mivel az elektronikus fizetési eszközök mindenütt hozzáférhetők.

A készpénzzel való fizetés csökkenése azonban nemcsak Svédországban tapasztalható. Az elektronikus fizetési innovációk világszerte elterjedtek, a koronavírus-járvány pedig csak tovább gyorsította ezt a folyamatot. Még Németországban is, amely hagyományosan készpénzbarát országnak számít, 2018-ban már többet fizettek bankkártyával. A koronavírus-járvány miatti lezárások és az online rendelések megszaporodása miatt pedig 2020-ban már a fizetések 50 százaléka érintésmentes volt az ottani üzletekben.

Szakértők szerint az elektronikus fizetés előnye, hogy gyors, praktikus és biztonságos, és a szürkegazdaságra is súlyos csapást mérhet. Ezenkívül a pénznyomtatás drága, tárolása és őrzése is jelentős kiadást és munkát jelent. Úgy vélik, hogy az elektronikus fizetési eszközök elterjedésével mindenképpen növekszik a fogyasztás. A polgárok ugyanis sokkal többet költenek, amikor kártyával vagy mobilalkalmazással fizetnek.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

A Svédországnál kevésbé fejlett társadalmaknak valószínűleg még várniuk kell a készpénz felszámolásával, ez az időszak azonban gyorsabban eljöhet, mint gondolnánk. Szerbiában is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési eszközök, habár nálunk a legtöbben még a készpénzt részesítik előnyben. Azt vettem azonban észre, hogy már a boltokban is egyre többen fizetnek bakkártyával, sőt okostelefonnal is. Ez nem meglepő, hiszen a telefonunkat úgyis mindenre használjuk, miért ne fizethetnénk is vele? Természetesen leginkább a fiatalok élnek ezzel a lehetőséggel.

Az okostelefonnal történő fizetés az úgynevezett NFC technológián alapul, amely minden modern telefonban megtalálható. Szerbiában is már elérhető például a Google fizetési szolgáltatása, a Google Pay, amelyet a Mastercard bankkártya-tulajdonosok vehetnek igénybe mobiltelefonjuk segítségével. A Google Wallet applikáció segítségével érintésmentes fizetéseket bonyolíthatunk le. A szolgáltatást az OTP, a ProCredit és a Postai Takarékbank ügyfelei is igénybe vehetik. A Google fizetési szolgáltatásához az androidos telefon tulajdonosoknak meg kell nyitniuk a Google Play alkalmazást, majd az Add to Wallet opcióra kattintva lehet hozzáadni a Mastercard bankkártya adatait. A felhasználók ezt követően érintésmentesen tudnak fizetni, internetkapcsolatra sincs szükség.

Ma már az okostelefonnal való fizetés egyszerű, és a bankkártya hozzáadása egy fizetéshez alkalmas eszközhöz mindössze néhány pillanatot vesz igénybe. Számos előnye van annak, ha mobillal fizetünk. Például gyors és egyszerű. A telefonunkat ugyanis szinte folyamatosan a zsebünkben hordjuk, vásárláskor nem kell a táskánkban kotorásznunk, emellett a mobilunkat a terminálhoz érintve rögtön jóváhagyja a rendszer.

Kérdés, hogy mennyire biztonságos a telefonos fizetés. Szakértők szerint ez az egyik legbiztonságosabb fizetési mód, ugyanolyan védelmet élvez, mint bármely más kártyás tranzakció. Tehát mindenképpen nagy változásnak vagyunk tanúi a fizetési folyamatok tekintetében, kérdés azonban, hogy a készpénzhez való ragaszkodásunk mennyire marad velünk a következő években.