2024. április 26., péntek

Ne terheljük fölöslegesen a sürgősségi osztályt!

A topolyai mentőszolgálatnak két bevethető csoportra lenne szüksége

Dr. Goran Provči, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház mentőszolgálatának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy nagyon fontosak a megbízható, jól felszerelt járművek a mentőszolgálat szempontjából. Rámutatott, hogy Topolya község a lakosság számához képest viszonylag nagy területen fekszik. Ilyen körülmények között kell gyorsan és hatékonyan teljesítenie a mentőszolgálatnak. Ezért abban bízik, hogy a meglévő öt bevethető jármű mellé a minisztérium a közeljövőben még egyet biztosít majd. Ahogyan lapunkban arról beszámoltunk, a közelmúltban az önkormányzat is támogatta a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház mentőszolgálatát egy új, korszerűen felszerelt mentőautóval.

Dr. Goran Provči (Tóth Péter felvétele)

Dr. Goran Provči (Tóth Péter felvétele)

Dr. Provči elmondta, hogy mindenképpen növelni szeretnék a hatékonyságot, amit a felszerelés bővítése és korszerűsítése mellett a humán erőforrás felkészültségének növelésével is lehet fokozni.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakosság különféle módon viszonyul a mentőszolgálathoz, ami nem mindig szerencsés helyzeteket eredményez. Nem ritka, sőt olykor az esetek 80 százalékát jellemzi, hogy mellkasi fájdalmakkal a saját lábán keresi fel a páciens az egészségház sürgősségi osztályát, majd kiderül, hogy már átesett egy infarktuson. Figyelmeztetett azonban, hogy szintén nem ritka, hogy valakinek 160-ra ugrik fel a vérnyomása, vagy enyhe, 37,5–38 fokos hőemelkedése van, és követeli a mentőszolgálattól, hogy kiszálljanak, és a lakhelyén vizsgálják meg. Ilyenkor fölöslegesen lefoglalják a rendelkezésre álló kapacitásokat, és a valóban sürgős eseteket esetleg csak késve tudják ellátni.

Dr. Illés Csilla (Tóth Péter felvétele)

Dr. Illés Csilla (Tóth Péter felvétele)

Dr. Illés Csilla, a topolyai egészségház igazgatónője elmondta, hogy meglátása szerint a normatívákat nem az olyan jellegzetességekkel bíró községek ismérveihez igazították, mint Topolya. Példaként említette, hogy Kúla községben is folyamatosan két csapat bevethető, mivel olyan a beosztás a sürgősségi osztályon. Elmondta, hogy korábban is felhívta a minisztériumban az illetékesek figyelmét, hogy a községben viszonylag nagy területen él kisebb létszámú lakos, amely elöregedőben van, ezért többen és gyakrabban szorulnak orvosi ellátásra. Rámutatott, hogy Topolya község 600 négyzetkilométeren terül el, a legtávolabbi pontok között csaknem 100 kilométer a távolság. Egész Topolya község területén, mind a 22 településen, valamint az autóútnak egy részén is, amelyet lefednek, sürgős esetekben gyorsan kell reagálniuk, kiérniük a helyszínre. A mögöttünk álló évben a mentőszolgálatnak több mint 12 ezer esete volt. Ezért az ilyen típusú rurális térségekben lehetővé kell tenni, hogy az egészségügy hatékonyabban működhessen. Topolya esetében azonban jelenleg csak hétvégenként vagy állami ünnepek idején tudják megoldani, hogy két bevethető csoport is ügyeletben legyen. Elmondása szerint a minisztériumot újra meg fogja keresni írásbeli beadványokkal és személyesen is, hogy ezt a problémát is orvosolni lehessen.

Nyitókép: A napokban átadott új mentőautó (Tóth Péter felvétele)