2024. április 20., szombat

Büntetőkamatok mellett épülő autópályák

Az államfő szerint az év végéig 820 euróra is növekedhet az átlagbér

Több kilométer autópálya épült fel Szerbiában 2012 óta, mint az azt megelőző 67 évben – mondta Aleksandar Vučić államfő. A Happy televízió vendégeként számokkal is alátámasztotta kijelentését: 1945-től 2012-ig 596 kilométer autópályát építettek az aktuális vezetések, 2012-től 2024 végéig viszont 640 kilométer épül meg.

Hozzátette: mandátuma alatt egyetlen projektumtól sem állt el az államvezetés. Ennek eredményeként sikerült újra munkát biztosítani annak a 450 ezer embernek, akik a világgazdasági válság idején elvesztették állásukat. 2001-ben ugyanis 2.257.770 munkavállalót jegyeztünk Szerbiában, 2012-re viszont már csak 1.865.614-en maradtak munkaviszonyban. Ma 2.245.049 munkást alkalmaznak a vállalataink és cégeink – hangsúlyozta az államelnök.

Vučić kitért az államkassza helyzetére is. Elmondta, hogy az általános forgalmi, a jövedéki és a jövedelmi adóból, illetve a vámból befolyó összeg január 15-ig 80 milliárd dinárt tett ki a tervezett 68 milliárd dináros jövedelem helyett. Az állami büdzsé így 100 millió euró többlettel rendelkezik majd – szögezte le Vučić.

Beograd, 4.01.2023. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic tokom godisnjeg obracanja, veceras u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

(Fotó: Beta)

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Srbijagas veszteségeit le kell fedni, és az idei fűtési idényben az állami kasszából 130 millió eurót kell fordítani erre a célra. A Szerbiai Villanygazdaság problémáit is orvosolni kell, ugyanis 3 milliárd dinárt kért az államtól „sürgős reformok” elvégzésére. Mindezt azonban minimális ármódosításokkal le tudja fedni az állam – állítja az államfő.

Az uniós csatlakozással kapcsolatban Vučić leginkább a befektetések visszafogásától tart. Az európai befektetők ugyanis a szankciók bevezetését követően elálltak azoktól a beruházásoktól, amelyeket Oroszországban valósítottak volna meg. Ott viszont sokkal nagyobb érdekeltségük volt, mint Szerbiában – fejezte ki aggodalmát az államfő azzal a nyomással kapcsolatban, amelyet az uniós országok gyakorolnak Szerbiára annak érdekében, hogy országunk is vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben. Kiemelte, hogy Szerbia számára fontos, hogy „az európai úton maradjon”. Tavaly 4,416 milliárd eurós külföldi befektetés valósult meg országunkban – mondta az államfő. Hozzátette: Szerbiának a pénzpiacon Koszovó miatt egy százalékkal magasabb kamata van, és további 0,5 százalékos büntetőkamatot érvényesítenek amiatt, hogy nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az államfő cáfolta azt a kimutatást, miszerint Szerbia a negyedik legszegényebb ország Európában: szerinte a felmérést nem az Eurostat végezte el, hanem „egy kitalált ügynökség”. A téma kapcsán elmondta, hogy a januári átlagfizetés elérheti a 735 eurót, és az év végére 820 euróra is emelkedhet az átlagbér országunkban. Emlékeztetett, hogy az átlagpolgárok 329 eurót kerestek akkor, amikor őt először államfővé választották. Hangsúlyozta azt is, hogy Szerbiában a legmagasabb arányú a nyugdíjak növekedése Európában: 210 euróról 332-re módosultak az elmúlt időszakban. Ez viszont még mindig nem elég, gyorsabban kell növekedniük, és követniük kell a béremeléseket – tette hozzá Vučić.

Kiemelte, hogy gazdasági fejlődés szempontjából Szerbia az elmúlt három évben folyamatosan az élen jár Európában: a három leggyorsabban fejlődő ország között helyezkedik el.

Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap a svájci Davosba utazott, ahol az idén is megrendezték a Világgazdasági Fórumot. A háromnapos ott-tartózkodása idején az államelnök részt vesz a világ vezetőinek találkozóin, melyek közül egyet a nyugat-balkáni párbeszédnek szentelnek – áll a szerb elnöki kabinet közleményében. Ugyanitt kiemelik, hogy Vučić csütörtökön felszólal az Európa horizontjainak szélesítése elnevezésű panelbeszélgetésen, amelyen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, illetve az albán és az ír miniszterelnökök, Edi Rama és Leo Varadkar lesznek a beszélgetőtársai.

A tervek szerint a szerb államfő davosi tartózkodása idején számos bilaterális találkozót is lebonyolít nemzetközi szervezetekkel, pénzintézetekkel és globális jellegű cégekkel. A Világgazdasági Fórum egyébként január 17-től 20-ig tart.

Nyitókép: Beograd, 4.01.2023. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic tokom godisnjeg obracanja, veceras u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)