2024. április 26., péntek

Az energia- és élelmiszer-drágulás túlszárnyalta az inflációt

Tavaly az éves infláció 15,1 százalékos volt, ám decemberben a tűzifa, a szén és a pellet átlagban 51,4 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban. A Köztársasági Statisztikai Intézet fogyasztói árakról szóló adatai szerint a múlt év utolsó hónapjában éppen a tüzelőanyagok ára mutatott legnagyobb eltérést a 2021. évet záró adatokhoz képest. Komoly csapás volt a lakosság legszegényebb rétegeire az is, hogy az élelmiszerek éves szinten 24,3 százalékkal drágultak, közülük legnagyobb mértékben, 43,3 százalékkal a tej, a sajtfélék és a tojás. Az élelmiszerek legnagyobb része egy év alatt több mint 20 százalékkal drágult: a hús 20,8, a hal 26,7, az étolaj és a zsírok 21, a gyümölcs 20,2, a zöldségféle 18,4 százalékkal.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A tüzelőanyagokon és élelmiszereken kívül a lakhatási és szállodai költségek növekedtek kiemelkedően nagy mértékben. A lakások bérleti díja 27,8 százalékkal ment fel, a lakáskarbantartási eszközök 29,4 százalékkal drágultak, a bútorjavítási költségek 23,2 százalékkal lettek magasabbak. A szállodai elhelyezésért 37,9, az éttermekben, kávézókban 19 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. Átlagon felüli mértékben, 28,6 százalékkal drágultak az újságok és folyóiratok, valamint 30,7 százalékkal az irodai anyagok.

A fogyasztói árak alakulásának kimutatásához figyelemmel kísért mintegy 120 termék és szolgáltatás közül egy év alatt mindössze kettő lett – elenyésző mértékben – olcsóbb: a légi utasszállítás 0,2, valamint a hang vételére, rögzítésére és reprodukálására szolgáló eszközök 2,1 százalékkal.