2024. április 26., péntek

Đoković, Świątek és a többiek

Közép-európai idő szerint hétfőre virradó éjjel a Gauff–Siniaková mérkőzéssel kezdődik meg Melbourne-ben az idény első nagyszabású tenisztornája, az Australian Open. A férfiak mezőnyében a spanyol Rafael Nadal védi a trófeát, a nőknél pedig új bajnokot avatnak, hisz a tavalyi győztes Ashleigh Barty időközben visszavonult, a torna korábbi győztesei közül pedig, teljesen esélytelenként, csupán Viktorija Azarenka és Sofia Kenin lesz ott az indulók soraiban.

A jóslatok nagy része a tavaly két nagy tornát nyert lengyel Iga Świątekben látja a valószínű új női bajnokot, a férfiaknál pedig a kilencszeres bajnok és oltatlansága miatt tavaly kimaradt Novak Đokovićot véli befutónak. Világos, hogy az esélyesek és végső győzelemre termettek listája ennél sokkal bővebb, és talán az lenne a legjobb megfogalmazás, hogy a Świąteken és Đokovićon kívüliek közül talán azok között kellene válogatni, akik nagy tornát még nem nyertek, mint például Szabalenka, Gauff, Dzsabir és Pegula, illetve Cicipasz, Fritz, Ruud és Kyrgios.

Óriási érdeklődés (15 ezer néző!) övezte a Rod Laver Arénában megtartott Đoković–Kyrgios edzőmérkőzést, a belépőkből befolyt összeget pedig az ausztrál szövetség alapítványának ajánlották fe

Óriási érdeklődés (15 ezer néző!) övezte a Rod Laver Arénában megtartott Đoković–Kyrgios edzőmérkőzést, a belépőkből befolyt összeget pedig az ausztrál szövetség alapítványának ajánlották fel

Az első napon a szerbiaiak közül csak Dušan Lajović játszik, viszont mind a négy magyar, Bondár Anna, Gálfi Dalma, Udvardy Panna és Fucsovics Márton pályára lép.

Az eszményi nyolcaddöntő, férfiak (zárójelben a lehető veszélyes rivális az előző körökben): Nadal–Tiafoe (Hacsanov), Hurkacz (Shapovalov)–Medvegyev (Korda), Cicipasz–Sinner (Musetti), Norrie–Auger-Aliassime (Wawrinka), Rubljov (Thiem)–Rune (Kyrgios), Carreno (De Minaur)–Đoković, Fritz–A. Zverev (Wolf), Berrettini (Bautista)–Ruud.

Nők: Świątek–Collins (Ribakina), Gauff–Badosa, Pegula–Kvitová (Krejčíková), Szakari–Keys, Kaszatkina (Ka. Plíšková)–Kudermetova, Kontaveit (Alekszandrova)–Garcia (Fernandez), Szabalenka (Muguruza)–Bencic, Haddad–Dzsabir.

ADELAIDE. – Az ATP-torna elődöntőjében: Bautista–Kokkinakis 7:6, 3:6, 6:3, Kvon–Draper 7:6, 6:7, 6:3. Nők, negyeddöntő: Garcia–Bencic 6:2, 3:6, 6:4. Elődöntő: Kaszatkina–Badosa – küzdelem nélkül, Bencic–Kudermetova – küzdelem nélkül.
AUCKLAND. – Az ATP-torna elődöntőjében: Norrie–Brooksby 6:3, 6:4, Gasquet–Lestienne – küzdelem nélkül.
HOBART. – A WTA-torna elődöntőjében: Davis–Blinkova 6:3, 6:3, Cocciaretto–Kenin 7:5, 4:6, 6:1.
LOUGHBOROUGH. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Stollár–Neilson 6:3, 6:0.

Nyitókép: Óriási érdeklődés (15 ezer néző!) övezte a Rod Laver Arénában megtartott Đoković–Kyrgios edzőmérkőzést, a belépőkből befolyt összeget pedig az ausztrál szövetség alapítványának ajánlották fe