2024. április 26., péntek
DAKAR-RALI

Visszalépett a halált okozó éllovas

Új részletek láttak napvilágot a keddi, Rijád és Harad közötti szakaszon elhunyt néző kapcsán, a sajnálatos esetről ugyanis egy videó is előkerült. Az áldozat egy 69 éves olasz férfi, aki óvatlanul egy kisebb dűne mögött állt, így láthatatlan maradt az érkező járművek számára. Az is kiderült, hogy ki ütötte el: a kamionok versenyében az élen álló Praga típusú jármű, amelyet a cseh Aleš Loprais vezetett. A jármű háromtagú legénysége nem láthatta, nem is érzékelte az ütközést, és csak utólag közölték velük a történteket. A hír hallatán az első Dakar-győzelme felé tartó cseh trió azonnal visszalépett a versenytől. „Én és a társaim egyáltalán semmit nem tudtunk az egészről. Nagyon sajnálom, ez a baleset életem végéig elkísér” – mondta üzenetében Loprais, aki közel félórás előnnyel rendelkezett az első helyet így megöröklő Janus van Kasteren Ivecója előtt.

Bár vétlen volt, de a történtek után nem akarta folytatni a versenyt Loprais (Fotó: dakar.com)

Bár vétlen volt, de a történtek után nem akarta folytatni a versenyt Loprais (Fotó: dakar.com)

Csütörtökön a mezőny a maratoni szakasznak vágott neki az Üres zónában. A motorosoknál Luciano Benavides idén harmadszor nyert gyorsaságit, miközben összetettben bátyja, Kevin ismét pár perccel az élre visszaugró Skyler Howes mögé került. Az autósoknál Sébastien Loeb tovább folytatta remek második hetét, zsinórban már a negyedik szakaszt nyerte meg, és már tíz percen belül van az összetett második helyétől.

11. szakasz (Sajbah–Üres zóna, 274 km), motorok: 1. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 2:57:59 óra, 2. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) +1:38 perc hátrány, 3. Toby Price (ausztrál, KTM) +1:56, … 35. Gyenes Emánuel +30:50 stb. Az összetett állása: 1. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 38:47:43, 2. Price +0:28, 3. Kevin Benavides (argentin, KTM) +2:44, … 30. Gyenes +6:56:44 stb. Autók: 1. Sébastien Loeb (francia, Prodrive) 2:56:14, 2. Guerlain Chicherit (frania, Prodrive) +2:16, 3. Mattias Ekström (svéd, Audi) +2:26 stb. Az összetett állása: 1. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) 39:16:33, 2. Lucas Moraes (brazil, Toyota) +1:21:04, 3. Loeb +1:30:41 stb.

Nyitókép: Bár vétlen volt, de a történtek után nem akarta folytatni a versenyt Loprais (Fotó: dakar.com)