2024. április 24., szerda

Gion Nándor olvasási verseny

A középiskolások jelentkezését március 10-éig várják

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a középiskolás korosztálynak meghirdeti a Gion Nándor olvasási versenyt, amelynek célja a diákok olvasásra ösztönzése és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyzők a csapat eredményéért küzdenek, a versenynek közösségépítő szerepe is van. Az olyan tanulóknak nyújt sikerélményt, akik szeretik az irodalmat és szívesen olvasnak, de nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt.

A verseny résztvevői 3 fős csapatokat alakítanak, tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet kell elolvasnia, de minél többet olvas el, annál eredményesebb lehet a csapat. A döntőben a csapat 5 irodalmi műből kapja a teszteket, a csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatokat.

A verseny lebonyolításához szükséges a magyartanárok (könyvtárosok) közreműködése. A könyvek beszerzése kapcsán a lentebb feltüntetett e-mail-címen érdeklődhetnek. Minden könyvhöz hozzájuthatnak Vajdaságban a versenyzők.

Minden középiskola legfeljebb két csapatot indíthat. Ha nagyobb az érdeklődés, a szervezők kérik a kapcsolatfelvételt.

A verseny 2023. március 10-én lesz Újvidéken az Apáczai Diákotthonban (VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16.).

A legjobbak értékes könyvjutalomban részesülnek és jogot nyernek az Irodalmi és Művészeti Élménytáborban való részvételre, amelyet a nyári szünidőben, 2023 júliusában tartanak meg Újvidéken.
Jelentkezni 2023. március 3-áig lehet az Apáczai Diákotthon címén vagy e-mailben: olvasasigionnandor@gmail.com.

Nyitókép: Hangulatfotó egy korábbi versenyről (Fotó: Dávid Csilla felvétele)