2024. március 29., péntek

A mesterséges intelligencia világában

Ma ér véget az informatikatábor a VM4K szervezésében

Ma zárul a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által szervezett informatikatábor, amely a 8–11 és a 12–14 éves korosztályú gyerekeknek nyújtott betekintést a mesterséges intelligencia (AI) világába, Vörös Csaba informatikatanár vezetésével. A tanulás három csoportban zajlott, csaknem ötven diák részvételével.

A foglalkozások során a gyerekek megismerkedtek az intelligencia és a gépi tanulás fogalmával, olyan eszközökkel, amelyeket a későbbiekben fel tudnak majd használni. A hét folyamán a fiatalabb korcsoport szín- és arcfelismeréssel, míg az idősebb csoport objektum-felismeréssel kapcsolatos programokat ismert meg, illetve készített.

– A mesterséges intelligencia témája első hallásra nagyon komoly dolognak tűnik, és lényegében az is. A gyerekeknek olyan témákkal és feladatokkal készültem, amelyek az ő korosztályuknak vannak kitalálva. A részvevők a héten elkészítettek egy szín-, arc- és hangfelismerő programot, de képfelismeréssel is foglalkoztak. A gépi tanulás segítségével feltöltötték az adatbázist különféle mintákkal, és különbséget tettek a képek közt, majd kategorizálták azokat. A képfelismerés témakörében pedig az internetről letöltött képeket, illetve webkamera segítségével készített fotókat analizáltak, és ezzel kapcsolatosan programot is szerkesztettek játékos módon. A diákok egyébként mindvégig nagyon ügyesek és érdeklődők voltak – mondta Vörös Csaba informatikatanár.

A gyerekek nagyon élvezték az egyhetes munkát (Fotó: Molnár Edvárd)

A gyerekek nagyon élvezték az egyhetes munkát (Fotó: Molnár Edvárd)

A 11 éves királyhalmi Molnár Krisztián azért érkezett az informatikatáborba, hogy tanuljon, és hogy jól érezze magát.

– Hétfőn beprogramoztuk a számítógépet, hogy tanuljon, kedden képeket adtunk neki, szerdán megtanítottuk, hogy felismerje a tárgyakat. Azért tetszik a tábor, mert tanulhatok és sok barátom van itt, de új embereket is megismertem. Kilencéves korom óta foglalkoztat az informatika. A jövőmet is e téren tudom elképzelni – hallottuk Krisztiántól.

A hétéves csantavéri Kosányi Kristófnak is nagyon tetszik a tábor. Elmondta, hogy szeret számítógépezni és új dolgokat tanulni. A jövőben programozó szeretne lenni.

Nyitókép: Molnár Edvárd