2024. április 19., péntek

Petőfi, a rocksztár

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Petőfi Sándor egyike a legnagyobb, legismertebb és legnépszerűbb költőinknek. Tragikusan rövid, de rendkívül termékeny életpályája alatt olyan életművet hozott létre, amelyet szinte az összes nyelvre lefordítottak. Versei több országban a tananyag részét képezik, így művei sokaknak egyet jelentenek a magyar költészettel. Születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Országgyűlés a 2022/2023-as évet Petőfi-emlékévvé nyilvánította. Még tavaly megkezdődtek tehát a bicentenáriumi események, az idei év pedig Kárpát-medence-szerte Petőfivel kapcsolatos rendezvények sokaságával telik majd el.

Petőfi szülővárosa, Kiskőrös, majdnem két évszázada élen jár Petőfi kultuszának őrzésében és ápolásában. 1880 óta látogatható itt a költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza, amelyet tavaly történelmi emlékhellyé nyilvánítottak. Emlékmúzeum, galéria, látványtár, műfordítói szoborpark és tájház tartozik az intézményhez, s mindez az emlékévben nagyszámú rendezvénynek ad otthont. A költészetét bemutató állandó kiállítás mellett köztéri installációk nyújtanak élményt az odalátogatóknak, a kihelyezett versautomatákban idegen nyelven is meghallgathatók Petőfi-versek, meg lehet pihenni a könyv alakú, idézetekkel ellátott verspadokon, az aláírások fala pedig bemutatja, hogy a szülőház megnyitása óta mely hírességek látogattak el oda. Az időszaki tárlat otthont ad egy olyan képzőművészeti gyűjteménynek, amely félezernél is több, Petőfi tematikájú, kortárs alkotást foglal magában, a János Vitéz Látogatóközpont pedig virtuális kaland formájában ismerteti meg a gyerekekkel a költő egyik legjelentősebb művét.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Annak sem kell elszomorodnia, aki nem utazhat el Petőfi szülőhelyére vagy életének emblematikus helyszíneire: Kecskemétre, Szabadszállásra, Kiskunfélegyházára, Szalkszentmártonra, Kiskunhalasra, Kiskőrösre, Dunavecsére, Kunszentmiklósra, Orgoványra esetleg Fülöpszállásra, ahol szintén őrzik a neves poéta emlékét, hiszen a bicentenárium kapcsán e helyszíneken készült egy 11 részes sorozat. A kisfilmekből megtudható, hogyan ápolják a települések a Petőfi-kultuszt, érdekes helyi anekdotákat is megismerhetünk belőlük, a kecskeméti részben pedig egy eltűnt szobor után nyomozhatunk.

Aki szemfüles, rábukkanhat egészen különleges tévéműsorokra is a Petőfi-bicentenárium kapcsán, a közelmúltban vetítettek például egy bejátszást a kiskunfélegyházi Petőfi-emlékházból, ahol korabeli rajzok, dokumentumok, családi iratok mellett a költő jellemző öltözékeit is kiállították. Kiderült, hogy kedvenc ruhadarabja volt a magas gallérú ing és a zsinóros kabát, amelyben anno meg is örökítették. Gondosan és viszonylag különc módon öltözött, sajátos divatot teremtve, akár egy mai rocksztár – hangzott el a kisfilmben, s ez érdekes megállapításnak tűnik Petőfi kapcsán. Izgalmas eljátszani a gondolattal, hogy a forradalmár, a lánglelkű költő hogyan tűnne fel mai társadalmunkban. Megjelenhetne vajon bőrdzsekiben, rockszínpadokon énekelve? Vagy netán menő influencerként, az internetnek köszönhetően? Szokatlan gondolat, de nem elképzelhetetlen, hiszen Petőfi olyan életművet és eszmerendszert alkotott, ami a mai napig sem veszített aktualitásából. Személyisége amennyire XIX. századi, annyira kortárs is, művei egyaránt szólnak a múlt és a ma emberéhez. Verseit ma is sokan ismerik, szavalják, művei felbukkannak a színházi színpadokon, társművészetek képviselőit ihletik meg. Alakja még a gasztronómia terén is meghatározó, hiszen gasztroblogokon új reneszánszát élik kedvenc ételei, köztük a püspökkenyér és a költő nevét viselő rostélyos burgonyalángossal, valamint megszületett a Pilvax kávélikőr, ami Petőfi kedvenc italának korabeli receptúrán alapuló újragondolása.

Petőfi Sándor kétszáz év távlatából is része történelmünknek, kultúránknak, a bicentenáriumi programok kapcsán pedig részesévé válik mindennapjainknak. Emlékezzünk hát rá, foglalkozzunk vele, engedjük magunkhoz közel: az otthonülőknek jó választás lehet egy Petőfi-kötet, a kimozdulóknak pedig néhány tematikus rendezvény. A lehetőségeknek se szeri se száma.