2024. április 16., kedd

Egyre nagyobbat tervez a maréknyi közösség

Folyamatos a munka a feketetói Csipet Csapat Művelődési Egyesület háza táján

Feketetó lakossága nagyjából 350 főt számlál, havonta egyszer tartanak katolikus misét, hét szerb, illetve hét magyar ajkú gyermek jár a helyi iskolába, ahol csak alsó tagozaton folyik az oktatás két tanítóval. Ezen a településen működik már évek óta a Csipet Csapat Művelődési Egyesület, amely igyekszik összefogni a közösségi élményre vágyó maréknyi lakosságot, kiemelt figyelmet fordítva a magyar gyermekekre.

Az egyesületnek egy éve van saját székháza. Tavalyelőtt december 24-én írták alá az ingatlan szerződéseit, akkor került a tulajdonukba a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából, s azóta minden rendezvényüket itt tartják.

– A ház az alapja az egyesület működésének. Négy nagyobb rendezvényt is sikerült megszerveznünk itt. Az első volt a farsangi fánksütés, a húsvét, amelyre legalább ötvenen ellátogattak, utána következett a gyerekhét, ezt pedig az adventi készülődés követte – magyarázta Ábrahám Ildikó, az egyesület elnöke.

Nem csak a házban szerveztek eseményeket, a legnagyobb rendezvényüket a közeli halastavon tartották meg. Harmincnégy csapat jelentkezett ekkor a halászléfőző versenyre. A csapat magja egyébként más eseményeken is részt vesz, például kukoricatörő és főzőversenyeken is állandó vendégek.

– Táborokat is szeretnénk a ház udvarán tartani. Jó lenne más szervezetekkel együttműködni, hogy mindez megvalósuljon. Nagyon kevés a gyerek, illetve a tánctanárok kiutaztatásához és honorálásához is szükségünk van pénzre – fejtette ki Ildikó.

A Csipet Csapat foglalkozásaira jelenleg 23 gyerek jár, az egyesületnek pedig hivatalosan 22 tagja van, de szerencsére növekszik a tagság, és nemcsak a magyar ajkú lakosságot szólítják meg, hanem minden falubeli érdeklődőt. Jó kapcsolatot ápolnak a szomszéd települések civil szervezeteivel és az egyházzal is. Ebből adódóan a közeljövőben Király Tibor egykori feketetói plébánosnak szeretnének emléktáblát állítani, hiszen szolgálata alatt ő tartotta össze a helyi magyar lakosságot.

Nyitókép: A gyerekeket alig lehet hazacsalogatni a foglalkozásókról