2024. április 19., péntek
MAGYAR SZÓ TAXI

„Jobban szeretek több lábon állni” – VIDEÓ

Utasunk Varga Norbert, cserkész, a VMIK tagja

Szeptember 23-án újra begördült a Magyar Szó Taxi, napilapunk videós beszélgetős műsora. Minden héten újabb vendéggel jelentkezem, aki beül mellém az anyósülésre, és együtt autózunk, miközben nem mindennapi témákról osztjuk meg egymással gondolatainkat. A teljes beszélgetésről készült videót a Magyar Szó online felületén, a Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon tekinthetik meg, a szerkesztett változatát azonban napilapunkban is elolvashatják.

Varga Norbert szerint jobb, ha az ember több lábon meg tud állni. Ezt a felfogást jól tükrözi az életvitele is: cserkészkedik, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ tagja, a hétköznapokban pedig hol mezőgazdász, hol asztalos, hol pedig pálinkafőző, decemberben pedig Télapó. 12 éves korában döntött úgy, hogy cserkész lesz, ma pedig már a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség csapatmentora, valamint a temerini 54. számú Szent Illés cserkészcsapat tagja. Általa tavaly nagyon sok helyre eljutott a béke lángja, egyebek mellett a Magyar Szó szerkesztőségébe, az Európa Kollégiumba és a Magyar Nemzeti Tanácsba is.
– 2006 óta vagyok cserkész. Egy fogadalmat tettem, ahogy kell. Utána nagyon sokáig csak sima cserkész voltam, majd pár évre rá el tudtam menni egy őrsvezetőképző táborba, viszont azelőtt is már tudtam őrsöt vezetni. Nekem ez óriási elismerés, nagyon jó érzés, amikor vezethetek, taníthatok. Sokáig vezettem őrsöt, és szerencsére ezek közül a cserkészek közül sokan a mai napig is aktívan cserkészkednek, vagy ahogyan az idejük engedi.

Mi a feladata ma egy cserkésznek itt Vajdaságban?
– Ez valójában egy önkéntes ifjúsági mozgalom, amelynek nevelő célzata van. Igyekszünk az ifjúsággal foglalkozni, és a magyar hagyományokat, szokásokat megőrizni. A szórványban külön igény van arra, hogy a gyerekekkel foglalkozzunk. Példának okáért az elmúlt két hónapban havonta egyszer Maradékon voltam, és ott, annak ellenére, hogy egy híres magyar településről van szó, ma a gyerekekkel nagyon nehéz néhány magyar szónál többet váltani.

Mennyire nyitottak a fiatalok a cserkészet irányába?
– Változó. Az alsós korosztály sokkal nyitottabb. Utána, ahogy nagyobbak lesznek, mindenféle sporttal és hobbival kezdenek el foglalkozni, de aki ifjú korában, 10-12 évesen belevág, az a legtöbb esetben megmarad. Később jön a középiskola, egyetem. Sok mindentől függ, hogy mennyire tudnak aktív cserkészéletet folytatni.

Akkor tegyük egy kicsit vonzóbbá a számukra: milyen programokon szoktatok részt venni?
– A cserkészévnek, amely szeptembertől szeptemberig tart, a koronája a cserkésztábor. Itt olyan programokat igyekszünk létrehozni, amelyek valamilyen szinten tanítják, fejlesztik, segítik a cserkészeket. A cserkészet segít rámutatni arra, hogy kik ők, mi az, ami őket érdekli, mi az, amiben ők jók.

Milyen szerepet játszik az életedben a cserkészet?
– Mivel számomra ez munka is, a szövetségben csapatmentor vagyok, ezért elég nagy jelentőséggel bír. Csapatmentorként az a feladatom, hogy a csapatommal az elnökséggel együtt szövetségi programokat szervezzünk, valamint a csapatokkal való kommunikáció, az ő fejlesztésük. Természetesen ez mind annak a függvénye, hogy van-e rá igény. Nem tudunk erőszakkal senkinek sem segíteni, de ahol segítséget kérnek, ott meg is kapják.

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központnak is a tagja vagy. Ez mikor lépett az életedbe?
– 2014 óta vagyok a központnak a tagja. Elmentem egy táborba, a szívem odahúzott, és ott megkérdezték tőlem, hogy szeretnék-e tag lenni. Mivel megtaláltam a helyem, kisegítőként láttam magamat a táborban. Egyébként is olyan típus vagyok, akinek vissza kell fognia magát, hogy ne csináljon meg bizonyos feladatokat, már csak azért, hogy másoknak is jusson hely.

A táboron kívül milyen más rendezvénye van még a központnak?
– Képzéseket is szoktunk szervezni. Legutóbb egy etikettképzésünk volt. Nagyon jól éreztük magunkat, és jókat szórakoztunk. Voltak játékos képzéseink is, ezeket Tojzán Ákosék tartották Óbecséről. Ez ugye játék, de olyan, amelyből tanulni lehet. A játék nagyon sokszor életszerű helyzeteket tud produkálni. Szóval rengeteg olyan játék van, ami képes kihozni az emberből a rejtett dolgokat, amelyekről még ő sem tudott.

Milyen helyet foglal el az életedben a központ?
– Nagyon ragaszkodom a központhoz. Jónak találom ezt a kezdeményezést. Vajdaságban több ifjúsági civil szervezet is van. Mindegyiknek az a célja, hogy a fiataloknak lehetőséget adjanak, megmutassák nekik a világnak egy részét, segítsék őket, hogy előrébb jussanak. Minden képzésnek és minden tábornak az az előnye, hogy emberekkel tudunk találkozni, és soha nem tudni, hogy ez mikor fog jól jönni az életben, mikor fogunk újra találkozni. Lehet, hogy csak egy kávé mellett fogunk beszélgetni, de akár egy szövetség vagy munkacsoport is kialakulhat.

Ha nem cserkészkedsz, vagy nem a központban tevékenykedsz, akkor mivel foglalkozol a hétköznapokban?
– Kedves párom azt mondta, hogy össze kell írni, hogy mi mindenben vagyok már benne. Családom mezőgazdasággal foglalkozik. Ez jó, csak én néha úgy látom, hogy a mezőgazdaság lassan egy drága hobbi lesz. Jobban szeretek több lábon állni, számomra ez biztonságosabb. 2018-ban fejeztem a kertészmérnöki szakon Zentán. Utána félmunkaidős munkát kerestem, amely mellett a mezőgazdaságot is nyugodtan tudom folytatni, nem kell két-három szabadnapot kérni, hogy bármilyen munkát elvégezzek a földeken. Egy tyúkfarmon kaptam munkát, ami azért volt jó, mert rugalmas is volt. Tehát nagyjából napi egy óra hossza volt a kötelező számomra, mindennap ugyanakkor, a többit megcsinálhattam akár éjjel is. Amikor a farm becsukott, akkor átmentem az asztalosműhelybe, amelyet időközben indított a főnök. Itt nagyon sok mindent meg tudtam tanulni és mindent megcsinálni a saját házamban is, pl. a hálószobaágyat, éjjeliszekrényt, cipős szekrényt, nappali bútort. Ez számomra azért értékes, mert egyedi. Emellett a főnök, mert én csak így hívom, egy pálinkafőzőt is létrehozott, így amikor van időm, ott is besegítek. Időszakos munkáim is vannak. Például decemberben én vagyok a nagy szakállú. Itt a gyerekek örömét élvezem a legjobban, a mosolyukat. Gondolkodom van-e még valami… Azt hiszem, egyelőre ennyi.

Magyar Szó Taxi: Mi hozzuk a híreket!

Nyitókép: A Taxi vendége Varga Norbert (Fotó: Kállai Göblös Nikoletta)