2024. március 29., péntek

Nemleges válasz a KFOR-tól

Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke a Pink televíziónak adott interjúban elmondta, hogy a KFOR elutasította a Szerb Kormány azon kérését, hogy a szerb biztonsági erők visszatérhessenek Koszovóba.

– A KFOR egy óvatosan összeállított válaszlevélben tudatta a kormányunkkal és velem, hogy meglátása szerint nincs szükség a szerbiai katonaság Koszovó területére való visszatérésére. A levélben nem hivatkozhattak a Koszovóról szóló határozatra, ugyanis az alapján nem utasíthatták volna el a kérést, hanem arra hivatkoztak, hogy ők felügyelik a rendet. Egy másik hibát is vétettek, ugyanis évekkel ezelőtt a szófogadó belgrádi hatalomtól azt kérték, hogy Vid napján adja ki Slobodan Miloševićet, most pedig szentestén kaptuk kézhez a levelet. Karácsony előtt érkezett a nemleges válasz, ami szerintem nem véletlen – fogalmazott az elnök, aki azt is hozzátette, hogy előzetesen sem várt másmilyen választ.

Vučić a hétvégén Koszovóban történt szerb fiatalok elleni támadásokra is reagált, hangsúlyozva, hogy a KFOR feladata lenne a biztonság és rend fenntartása. Szerbia elnöke elmondta, hogy meglátásai szerint az incidensek a Koszovóban uralkodó közhangulat következményei, ami Albin Kurti koszovói miniszterelnök politikájának gyümölcse.

Az interjúban az államfő gazdasági kérdésekről is szót ejtett. Kiemelte, hogy az ország nehéz időszak előtt áll, de az államvezetés azon munkálkodik, hogy Szerbia továbbra is fejlődjön. Mint mondta, folyamatosan emelkedik az ország exportja, és a munkanélküliség is történelmi minimumon van, míg a külföldi beruházások száma továbbra is magas.

– Habár szeretünk panaszkodni, fontos és nagy eredményeink vannak. A minimálbért 15 ezer dinárról negyvenezer dinár fölé emeltük, és a munkavállalók számát, amely 2008-ban 2 250 000 fő volt, és 2012-ig 400 ezerrel csökkent, mert ennyien kaptak felmondást, sikerült újra 2 250 000-re emelni. A külföldi befektetések száma rekordot döntött, egyre több az ázsiai beruházó, és a külföldi befektetések aránya várhatóan eléri a 63 százalékot – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Nyitókép: Sava Radovanović/Tanjug