2024. április 23., kedd

Már készül az új lemez anyaga

A csantavéri Mendicus Művészeti Központ Tamburazenekara eseménydús évet tudhat maga mögött

A múlt év is eseménydús volt a csantavéri Mendicus Művészeti Központ Tamburazenekara számára, hiszen számos fellépést, vendégszereplést és versenyt tudhatnak maguk mögött. A legnagyobb újdonság pedig a junior tamburazenekar megalakulása volt.
– A felnőtt és az ifi formációnk mellett tavaly februárban megalakítottuk a junior zenekart is tizennégy általános iskolás gyermekkel. Egy nagyon összetartó, lelkes és ígéretes csapatról van szó, akik már a tavalyi év végén egy arany emléklappal tértek haza egy topolyai versenyről, ahol az ifi zenekar is kiemelt arany minősítést szerzett. Ők egyébként versenyeztek Horgoson és a KMV-n is, ahonnan úgyszintén első helyezéssel tértek haza – mondta Vörös Róbert, a Mendicus Művészeti Központ Tamburazenekarának vezetője, aki a fellépésekről is ejtett néhány szót:
– A felnőtt zenekarral számos helyen volt lehetőségünk megmutatkozni. Részt vettünk a Vajdasági Népzenész Találkozón Kishegyesen, vendégszerepeltünk Bácsfeketehegyen, Palicson, Zentagunarason, Tornyoson, Topolyán, Doroszlón, az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon és persze a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiválon is. A külföldi fellépések sem maradtak el. Voltunk Magyarországon, Erdélyben és Szlovákiában is. Emellett megszerveztük a III. Szent Anna-napi műsorunkat, ahova általában a környékbeli településen élő együtteseket szoktuk meghívni, hogy egy kellemes kis estét nyújtsunk a falubeli lakosoknak. Majd novemberben megrendeztük a X. jubileumi Szárazfa Lelke elnevezésű tamburafesztivált is, amely óriási tömeget vonzott a csantavéri színházterembe – mesélte büszkén a tamburazenekar vezetője, aki az egyesület elnöke is. A zenekar próbái kapcsán kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektet az intenzív gyakorlásra.
– Akár téli, akár nyári szünet van, nálunk nincs megállás. Mindig hangsúlyozom, hogy aki elkezd tamburázni, az vegye komolyan és járjon el folyamatosan a próbákra. A tamburázásnak akkor van eredménye, ha folyamatosan gyakorlunk. Akkor tudunk a színpadon is minőséges muzsikát produkálni. Ha valami újításról van szó a dalok kapcsán, azt mindig megbeszéljük. Mi mindenki ötletét meghallgatjuk, mindenki hozzá tehet valamit a repertoárhoz. Így teljes a csapat. Én mindenkinek hagyok mozgásteret, hogy kiteljesüljön az a tehetség, ami bennük van – hallottuk beszélgetőtársunktól, akivel a pályázatokról is beszélgettünk, hiszen mint megtudtuk, támogatás nélkül nem tudnák fenntartani az egyesületük működését.
– Minden évben pályázunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. Az ő támogatásukkal tudjuk a gyakorló helyszínünk egész éves rezsiköltségét kifizetni, valamint megszervezni a tamburafesztivált. Ezenkívül természetesen más pályázati lehetőséget is kihasználunk, hiszen abból tudunk a zenekarnak és az egyesület néptánccsoportjának is segítséget nyújtani. A Csoóri Sándor Alap segítségével például el tudtunk hívni egy oktatót is Magyarországról, emellett hangszereket is tudtunk vásárolni, illetve megjavíttatni a régieket. Fontosnak tartom, hogy mindig tanuljunk valami újat, hogy frissítsük a repertoárunkat. Ezekben a hónapokban is az új sorozatokon dolgozunk, folyamatosan képezzük magunkat, és már elég széles tárházunk van, ami a muzsikálást illeti. Évente nagyjából olyan 50–60 új dalt tanulunk meg – emelte ki az egyesület elnöke, akivel a jövőbeli tervekről is beszélgettünk.
– Az idén nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a versenyekre mind a három zenekarral. Nyáron lesz több fellépésünk is Magyarországon, Erdélyben, Szlovákiában és reményeink szerint Horvátországban is, hiszen fontosnak tartom a kapcsolatépítést. A külföldi szereplések erre igen nagy lehetőséget nyújtanak – hallottuk Vörös Róberttől, aki a hosszabb távú céljairól elmondta, hogy régóta szíve vágya, hogy saját székházuk legyen egy vendégházzal.

A tamburazenekar a tavalyi, jubileumi Szárazfa Lelke fesztiválon (Fotó: Dér Dianna)

A tamburazenekar a tavalyi, jubileumi Szárazfa Lelke fesztiválon (Fotó: Dér Dianna)

A Mendicus Művészeti Központ elnöke már 18 éve vezeti az egyesületet, a felnőtt zenekart pedig 1998 óta. Ez alatt az idő alatt már óriási népszerűségre tettek szert, és nemcsak formációjuk, de Csantavér nevét is megismertették úgy Vajdaságban, mind a határon túl is. A felnőtt zenekar eddig négy lemezzel büszkélkedhet, az ifjú zenekar pedig eggyel. Már javában készül az új lemez anyaga is, azonban egyelőre anyagi támogatás hiányában még nem tudják kiadni, viszont mindenkit biztatnak arra, hogy keressék fel a YouTube-csatornájukat, ahol a Mendicus MK elnevezés alatt megtalálhatóak a legújabb szerzemények, melyeken igen sokat dolgoztak.
Vörös Róbert egyébként művelődésszervező elhivatott munkásságáért 2018-ban megkapta a VMMSZ Plakett Díját, 2020-ban pedig a Magyar Művészetért Díjrendszer Ex Libris-díját is a népzene ápolásáért és a fiatal zenészek neveléséért.
– Mindig is szívvel-lélekkel végeztem a munkám, és büszke vagyok minden egyes tagra, aki az egyesületben muzsikál és táncol. Szinte hihetetlen, de jövőre lesz negyven éve, hogy zenélek. Amit mindig hangsúlyozok, az még most is aktuális: amíg én a kezem-lábam mozgatni bírom, addig muzsikálni fogok – tette hozzá Vörös Róbert.