2024. április 25., csütörtök

A gyarmat lehagyta a gyarmattartót

India a legnagyobb GDP-t megvalósító öt ország között

A globális GDP 2022-ben 101,6 billió dollárt tett ki, ebben a világ öt legnagyobb gazdaságának részesedése 51 százalék volt. Akárcsak a korábbi években, az első helyen az Amerikai Egyesült Államok áll 20 billió dollárral, második Kína 18,3 billióval. Ez a két gazdasági nagyhatalom adja a világon megvalósított GDP 42 százalékát.

A nominális GDP-értéket tekintve a legnagyobb gazdaságok általában a Föld legnépesebb államai, illetve a közepes nagyságú, de rendkívül fejlett országok, mint amilyen Hollandia, valamint a hatalmas természeti erőforrásokkal rendelkező államok, pl. Szaúd-Arábia. Jócskán lemaradva a vezető kettő mögött, a harmadik helyet 4,3 billió dollárral Japán foglalja el, a negyediken pedig Németország van, melynek bruttó hazai összterméke 4 billió dollárt ér. Változást hozott a múlt év az ötödik helyet illetően, ugyanis India a maga 3,2 billió dollárjával letaszította innen az Egyesült Királyságot, amely így most hatodik. Egyébként az S&P Global nemzetközi hitelminősítő és a New York-i székhelyű Morgan Stanley elemzői legújabb jelentésükben megállapítják, hogy Indiában adottak a feltételek egy jelentős gazdasági fellendüléshez, ezért a dél-ázsiai ország 2030-ra a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat.

A 7–9. helyet Franciaország, Oroszország és Kanada foglalja el, a 10 helyen álló Olaszország GDP-jének értéke 2 billió dollár. A 11–25. helyen levők csoportját Irán vezeti majdnem 2 billióval, majd Brazília (1,9 billió dollár) és Dél-Korea (1,7 billió) következik. A legjobbak sorát Ausztrália, Spanyolország, Indonézia, Mexikó, Szaúd-Arábia, Hollandia, Tajvan, Svájc, Lengyelország, Svédország és Argentína egészíti ki. A világ többi országa a múlt évben összesen 16,2 billió dolláros GDP-t ért el. A földgolyó legkisebb gazdasága tavaly a csendes-óceáni Tuvalu szigetország volt, mintegy 60 millió dolláros bruttó hazai termékkel. Összehasonlításképpen: Szerbia 2022-ben körülbelül 65 milliárd dolláros GDP-t valósított meg.