2024. április 26., péntek

Itt egy cipő, ott egy sor kabát

Belgrád éjszakai életét jelentős mértékben meghatározzák a Száva- és a Duna-parton található állóhajók, azaz vízi éttermek, kávézók, úgynevezett splavok. A főváros idegenfogalmi kínálatában is szerepelnek, és az ide látogató külföldiek is a vízi éttermekben való szórakozási lehetőséget emelik ki legtöbbször, mint belgrádi élményeik legjobb momentumait. Reggelig tartó hatalmas bulik vannak itt természetes környezetben, és mivel mindenféle ember megfordul ezeken a szórakozóhelyeken, és a zenei ízlés közül is lehet választani, a jó hangulat elkerülhetetlen.

Nem is csoda, hogy többen úgy döntöttek, az év utolsó éjszakáját, illetve a 2023-as év első óráit éppen egy ilyen helyen szeretnék eltölteni. Emlékezetes élményt kínált és végül nyújtott sokak számára az egyik. Nagyon sokak számára, hiszen az állítólag 220 főre bejegyzett Freestyler vízi kávézó a médiainformációk szerint háromszor több vendéget fogadott ezen az éjszakán. Az alapok a nagy tömegtől megroppantak, bár az eset kapcsán indított nyomozás első adatai arra is rámutatnak, megtörténhet, hogy éppen a tartóoszlopok állapota okozta a süllyedést.

(Fotó: avaz.ba)

(Fotó: avaz.ba)

Az idegenforgalmi szervezetek kínálatában már évtizedek óta jelen van a Freestyler szórakozóhely, sőt az utóbbi időszakban a legnépszerűbb állóhajónak találták. A nyári hónapokban itt fordult meg a legtöbb ember, hiszen a legaktuálisabb zenei kínálattal rendelkezik a szórakozóhely, show-elemekből sem volt hiány, már csak azért sem, mert a hangulatot go-go táncosok fokozták. A szilveszterezés szervezői ezúttal is szinte minden rétegre gondoltak, attól függően, hogy asztaltársaságról legyen szó, vagy csak talpalatnyi helyre vágytak a szórakozni vágyók, 27–40 euró között mozogtak a belépőjegyek, azzal, hogy egyes médiainformációk szerint voltak, akik hajlandóak voltak 1000 eurót is megadni ezért az egy éjszakáért, hogy különálló szeparéban kapjanak helyet, és ők maguk válasszák meg a felszolgált italok minőségét.

Akárhogy is, drága lett minden négyzetméter, hiszen az éjszaka közepén menekülni kellett. Egyes értesülések szerint a hely tulajdonosa és menedzsere sem vette tudomásul, hogy túl sokan tartózkodnak a fedélzeten, illetve azt, hogy már annyira megült a hajó, hogy kezdett beszivárogni a víz. Úgy értékelték: ez az objektum nem tud elsüllyedni. Tévedtek.

A splav-ügyek már évekre visszatekintő problémát jelentenek. Nem ez az első állóhajó, amely elsüllyedt, és nem is az egyetlen, amely azért merült el, mert túl sokan tartózkodtak a fedélzetén. Hét évvel korábban a Mala Kolubara járt így éppen a túlterheltség miatt, igaz, akkor annyiban jobb volt a helyzet, hogy az eset nyáron történt. Öt évvel ezelőtt pedig az egyik zimonyi vízi étterem, a Suvenir szabadult el a zord téli időjárási viszonyok következtében. Ebben az esetben nem voltak az étteremben vendégek. Hónapokba tellett, mire kihúzták a folyóból.

Hiába a splavok népszerűsége (na és persze a hajótulajdonosok befolyása), a város úgy döntött, rendezi ezt a kérdést, egyrészt ettől az évtől pályázni kell majd a működési engedélyre, amit csak meghatározott időszakra adnak majd ki az illetékes szervek, másrészről pedig fokozott műszaki ellenőrzés alá vetik majd ezeket az objektumokat is. Legalábbis a belgrádi polgármester legutóbbi nyilatkozata szerint.

Addig pedig, ki a cipőjét keresi, ki pedig a kabátját, mások a személyes iratokat, a tulajdonos és a szórakozóhely vezetősége pedig jelentős, többmilliós büntetésre számíthat.