2024. május 4., szombat

Tovább húzódik a Vojvodina ügye

Az osztrák Krems csapata nem fogadja el az EHF döntését, és fellebbezést nyújtott be amiatt, hogy miután nem utaztak el Újvidékre a férfi Európa-kupa 3. fordulójának visszavágójára, a szövetség a Vojvodinát juttatta tovább. Mint ismeretes, a Krems a szerb csapat szurkolóinak viselkedését nevezte meg a távolmaradás okaként, akik komoly rendbontást vittek véghez a csarnokban az ausztriai meccsen. Az osztrák sportminiszter, Jochen Danninger nyílt levélben kérte az EHF-et, gondolja át ítéletét, szerinte ugyanis rossz példát állít a következő generációk elé, hogy mindkét csapat pénzbírsága mellett a Vojvodina „ingyen továbbjutással” úszta meg a történteket. Az EHF főtitkára, Martin Hausleiter szerint viszont a Krems stratégiai hibát követett el azzal, hogy még a tényfeltárás megkezdése előtt kinyilvánította, nem hajlandó lejátszani a visszavágót. A Krems és az EHF szóváltásából a Vojvodina igyekszik kimaradni, ezt pedig a napokban egy trófea megszerzésével tette, hiszen Trebinjében hatodik alkalommal nyerte meg a Svesrpski kupát, miután a Metaloplastikát 34:29-re, a döntőben a Leotart pedig 38:24-re győzte le.

A túlélésért küzd a Kielce

A Kielce férficsapatának helyzete jól mutatja, hogy a sportban még a legjobb csapatok sem védettek a pénzügyi nehézségekkel szemben. A klub nehéz helyzetbe került, amikor névadó szponzora, a Łomża novemberben váratlanul beszüntette velük az együttműködést, a Kielce elnöke, Bertus Servaas pedig most aggasztó kijelentést tett: mivel a Łomża a klub költségvetésének 30 százalékát állta, január végéig mindenképpen új szponzort kell találniuk ahhoz, hogy biztosítani tudják működésüket az európai porondon. A Kielce története 1935-ig nyúlik vissza, az utóbbi tíz évben pedig fennállása legsikeresebb időszakát éli, hiszen ez idő alatt ötször jutott be a BL legjobb négy csapata közé: 2016-ban bajnok, az előző szezonban második lett, és most is remek formát nyújt a csoportkörben, tíz mérkőzésből kilencet megnyerve.

Hornyák súlyos sérülése

Elszakadt Hornyák Dóra bal térdében a keresztszalag, így hosszú kihagyás vár a Debrecen válogatottjára. Az átlövő, aki a novemberi Európa-bajnokságon a magyar nemzeti csapat kapitánya volt, a december 14-i, Siófok elleni mérkőzés első percében, egy kitámasztásnál sérült meg, és a vizsgálatok alapján műtétre lesz szüksége. „Nem szeretnék rágódni azon, ami történt, ez benne van a sportban, készülök a visszatérésre. Hosszú lesz az út, amíg újra pályára léphetek, de remélem, hogy nyolc hónappal a műtét után, szeptemberben már újra ott lehetek a csapattal” – közölte a játékos.

A magyar kézilabdázás története

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) kiadásában, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával a közelmúltban megjelent a „Kézi-könyv”, a magyar kézilabdázás történetét 1926-tól bemutató exkluzív kiadvány, amely fotók, statisztikák és sztorik segítségével kalauzol végig a sportág múltján a jelenig. „Hiánypótló mű született, amit már régóta megérdemel a kézilabdás társadalom. Jó egyben látni a sportág történetét. Ha létezne a kézilabdának időkapszulája, az érmek, a neves játékosok mezei mellett ez is helyet kapna benne” – hangsúlyozta Novák András, az MKSZ operatív igazgatója a Ballai Attila és Liszkay Gábor Levente által írt és szerkesztett könyv bemutatóján.

A keménykötésű, 580 oldalas kiadványban megtalálható a sportág legnagyobb egyéniségeinek, edzőinek és játékosainak portréja – például Mocsai Lajosé, Nagy Lászlóé, Radulovics Bojánáé, Sterbinszky Amáliáé –, a magyar kézilabdázás 30 felejthetetlen mérkőzésének krónikája, a szövetségi kapitányok listája, a strandkézilabdázás, versenyrendezések története, továbbá statisztikák és infografikák.

Nyitókép: A Krems nem törődik bele az ítéletbe (Fotó: UHK Krems)