2024. április 19., péntek

„Szabadka valóban a sportok városa”

Nagy Szebasztián az év szabadkai sportolója – Új sportcsarnok épülhet Szabadkán

A Nove Subotičke Novine hetilap, Szabadka város önkormányzata és a sportszövetség szervezésében Szabadkán a városháza dísztermében ünnepélyes keretek között adták át az évsportolója-elismeréseket. Az eseményen összegyűlt sportolókat, edzőket, szurkolókat Nataša Aleksić, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja köszöntötte, aki elmondta, hogy az idei sporteredmények büszkeséggel tölthetik el a szabadkaiakat, valamint reménységgel tekinthetnek az új esztendő elé. A köszöntő után Davor Štefanek, a Szerbiai Sportszövetség elnöke szólalt fel, aki elmondta, az idei sporteredmények is bizonyítják, hogy Szabadka valóban a sportok városa. A díjátadón beszédet mondott Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat minden évben egyre nagyobb összeget fordít a sportra, így 2021-ben a városi költségvetésből még 73 millió dinárt, 2022-ben 125 millió dinárt, míg az ünnepség napján elfogadott 2023-as költségvetésben 150 millió dinárt különítettek el a sportra. Emellett a polgármester egy nagy szabadkai sportbefektetésről is szólt.

– Nagy-nagy vágyam, hogy még egy sportcsarnokot építtessek a városnak, egy négyezer férőhelyeset. A hely már megvan hozzá, és már kiszámoltuk, hogy mintegy 6 millió euróba kerülne a létesítmény. Az én feladatom, hogy ezt az összeget előteremtsem – mondta Bakić.

Szabadka legjobb pionír versenyzőjének a tavalyi év után ismét a Palicsi Vitorlásklub tagját, Nenad Zakićot választották, a második helyen Matija Pižurica (ökölvívás), a harmadik helyen pedig Vuk Trišić (kerékpár) végzett. A juniorok mezőnyében Lana Virc (tenisz) lett a legjobb, megelőzve Elena Baićot (röplabda) és Marko Pižuricát (ökölvívás). A felnőttek kategóriájában második alkalommal választották a legjobbnak Nagy Szebasztián immár világbajnok birkózót, akit a második helyen Andrej Barna (úszás) és Tijana Filipović (labdarúgás) követett.

A 2022-es év legkiválóbb szabadkai sportolói (Molnár Edvárd felvétele)

A 2022-es év legkiválóbb szabadkai sportolói (Molnár Edvárd felvétele)

A csapatok közül Spartacus Női Labdarúgóklub és a Spartacus Férfi Röplabdaklub bizonyult a legjobbnak, míg a képzeletbeli dobogó második fokára a Spartacus Birkózóklub, a harmadikra pedig a Spartacus 024 Tekeklub állhatott fel.

A veteránok mezőnyében három egyenértékű díjat osztott ki a bírálóbizottság, amelyeket Milan Bogić (cselgáncs), Priboj István (úszás) és Radovan Radulović (atlétika) vehetett át.

A fentiek mellett különdíjakat is kiosztottak, amelyben a következők részesültek: Branislav Mukić (lovassport, 1000 győzelmet ért el karrierje során), Luka Vidović (paraasztalitenisz, a 2022. évben elért eredményeiért), Ali Arszalan (birkózás, világbajnoki arany, Európa-bajnoki bronz), Fazekas Tibor (jégkorong-játékvezető, bíráskodott a téli paralimpiai játékokon), Matija Nađ Olajoš (labdarúgó-játékvezető, a szabadkai labdarúgás fejlődésében vállalt szerepéért), Spartacus Férfi Kosárlabdaklub (az első osztályba jutásért és a szabadkai kosárlabda fejlődésében vállalt szerepéért), Dimitrije Anđelović (karate, a 2022. évi eredményeiért), Anastasija Bobić (karate, a 2022. évi eredményeiért), Veterán Paraíjászklub (a parasport fejlődésében vállalt szerepéért).

Végül megemlékeztek a jubileumokról is: Dragan Babić (60 év a sportban), Jovan Šarović (45 év a sportban), Milorad Ćopić (40 év a sportban), Csantavér Labdarúgóklub (fennállásának 110. évfordulója), Bácska Lovasklub (fennállásának 100. évfordulója), Vinogradar Labdarúgóklub (fennállásának 75. évfordulója), Békova Labdarúgóklub (fennállásának 70. évfordulója), Spartacus Búvárklub (fennállásának 40. évfordulója).

Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Nagy Szebasztián, valamint a Spartacus Női Labdarúgóklub és a Spartacus Férfi Röplabdaklub érdemelte ki.

Nagy Szebasztián Stevan Bakićtól vette át az elismerést (Molnár Edvárd felvétele)

Nagy Szebasztián Stevan Bakićtól vette át az elismerést (Molnár Edvárd felvétele)

Nyitókép: A 2022-es év legkiválóbb szabadkai sportolói (Molnár Edvárd felvétele)