2024. április 26., péntek

Ištvan Pastor je posetio Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

Razvojne strategije, koje još nedostaju, će uskoro biti izrađene

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i pokrajinske skupštine, posetio je u petak kancelariju Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, gde je razgovarao sa Arpadom Fremondom, predsednikom nacionalnog saveta, izabranim pre nedelju dana, i čestitao mu na stupanju na dužnost.

Bilo mu je važno da kao predsednik nacionalnog saveta, u prvoj zvaničnoj poseti primi Ištvana Pastora, istakao je Arpad Fremond posle sastanka. Kako je ukazao na to, želeli bi da u narednom periodu predstavljaju vojvođanske mađarske interese u pregovorima sa najjačom i najznačajnijom strankom zajednice vojvođanskih Mađara.

– Zajednica računa na to, da se ranije započeti posao može nastaviti. Ištvan Pastor je zamolio da pokušamo da pratimo dešavanja u pokrajini i republici u pitanjima važnim za vojvođanske Mađare, kako u pogledu projekata i programa rada, tako i u pogledu plana i programa, za programe čijoj se realizaciji već pristupilo. Takođe je zamolio da radimo na strategijama. Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu biće izrada strategija, postoje tri oblasti, a to su obrazovanje, informisanje i kultura, u kojima je potrebna nova strategija. Radićemo na tome u prvoj polovini sledeće godine, organizovati javne rasprave i uključiti stručnjake u proces. Cilj je da se usvoje sve strategije tokom godine, objasnio je Arpad Fremond.

Obraćajući se novinarima, predsednik nacionalnog saveta je potvrdio da će se nacionalni savet ponovo sastati sledećeg petka, kada će na dnevni red biti stavljeni budžet, kao i plan i program rada za narednu godinu, a pored toga postoji i nekoliko saglasnosti koje se odnose na obrazovne ustanove, i o tome će morati odlučivati savet. Ako sve bude kako treba, biće izabrana i četiri stručna odbora, istakao je on.

Nyitókép: (Foto: Edvard Molnar)