2024. április 25., csütörtök

Od maja u novom pogonu

Štamparija „Forum” slavi šezdeset peti rođendan

Događaji praznične nedelje DOO Magyar Szo Kft 65. godišnjice Štamparije „Forum”, tačnije, njegov svečani božićni prijem. Ovo je bio završni događaj praznične nedelje, nakon što su rođendane proslavili dečiji časopisi „Mezeškalač”, „Jo pajtaš”, kao i „Mađar so”. Okupljene, zaposlene u štampariji, predstavnike njihovih poslovnih partnera i penzionere naše novinsko-izdavačke kuće, pozdravio je Gabor Mokuš, pomoćnik direktora zadužen za štampariju. Govorio je i o počecima i planovima. „U ovoj zgradi štamparija je počela sa radom maja 1957. godine. Kasnije je otvoren i drugi pogon štamparije, ali su se novine i dalje štampale ovde, u sedištu, sve do decembra 2001. godine, kada je drugi pogon potpuno izgoreo. Ova epizoda je lako mogla biti poslednja epizoda naše štamparije, ali se nije tako dogodilo. Uskrsli smo iz pepela kao feniksi, ali ovde ne stajemo! Počeli su građevinski radovi na izgradnji nove hale u štampariji u ulici Laze Nančića, a ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale, preselićemo našu štampariju u maju sledeće godine i posle 66 godina objediniti proizvodnju u jednom potpuno savremenom okruženje. Objedinjavanje proizvodnje na jednom mestu rezultiraće kvalitetnijim proizvodima nego sada, što će povećati tržišnu konkurentnost. Očekivanja tržišta su sve surovija, štampani mediji ne mogu da se takmiče sa onlajn medijima. Ova borba bi prevashodno bila nepravedna, štampane forme bi pre svega trebale da koegzistiraju sa virtuelnim sadržajima, treba da se približe jedna drugoj u dopunskoj ulozi. Za to je potreban novi odnos prema radu i nova energija, koju je, nadam se, doneo novi, podmlađeni menadžment”, rekao je Gabor Mokuš, a potom je govorio o tome, da se uspesi beleže samo timskim radom, a da će ubuduće računati na svakog zaposlenog: „Sjajne stvari nikada nisu zasluge pojedinaca, uvek je tim u pozadini“, podsetio je pomoćnik direktora.

Edvina Erdedi, Jugoslav Popov i Gabor Mokuš (Foto: Čila David)

Edvina Erdedi, Jugoslav Popov i Gabor Mokuš (Foto: Čila David)

Gostima je dobrodošlicu poželela i Edvina Erdedi, v.d. direktora DOO Magyar Szo Kftt-a., koja smatra, da su bili potrebni i radnici Štamparije „Forum”, kako bi DOO Magyar Szo Kft. već jedno duže vreme radio savršeno i uspešno: „Mađar so” je jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Srbiji, ne bi mogao da izlazi bez Štamparije „Forum”. Pre mesec dana krenuli smo u naš najveći izazov, nakon što smo u rekordnom roku, kroz samo dve nedelje, dobili građevinske dozvole i počeli da gradimo novu štampariju. Pred nama je mnogo posla, hajde da zajedno podignemo čaše za uspeh ovog poduhvata, rekla je ona.

(Foto: Čila David)

(Foto: Čila David)

U okviru jučerašnjeg prijema otvorena je izložba fotografija iz poslednjih 65 godina Štamparije „Forum”. Zaista zanimljivi, davno zaboravljeni trenuci izrade novina mogu se pogledati na četvrtom spratu našeg sedišta.

SAMOINICIJATIVNO POKRENUT RAZVOJNI PROGRAM

Ove godine Popov Jugoslav je dobio priznanje Štamparije „Forum”. Ovaj radnik knjigovezačkog odeljenja istakao se u oblasti upravljanja mašinama, koji je svojim samoinicijativnim aktivnostima tokom godine umnogome doprineo da se publikacije, koje se povezuju klamovanjem, izdaju na vreme. Njegove ideje su rasteretile njegove kolege, koji su sada već na osnovu ideje Jugoslava Popova mehanizovani i time ubrzani postupak, prethodno izvodili ručno u sklopu jednog dugotrajnog procesa.

SIMBIOZA

„Štamparija se 1957. godine uselila u istu zgradu u koju se uselio i „Mađar so”, tako da verujem da su Mađar so i Štamparija u simbiozi, ne bi bilo Štamparije bez Mađar soa, a verovatno ne bi bilo ni Mađar soa bez Štamparije. Živimo zajedno”, podsetio je Gabor Mokuš.

Nyitókép: (Foto: Čila David)