2024. április 25., csütörtök

Egy ékszerdoboz plébánosa – VIDEÓ

Utasunk ft. mgr. Szakály József, címzetes prépost, a topolyai Sarlós Boldogasszony-templom plébánosa

Szeptember 23-án újra begördült a Magyar Szó Taxi, napilapunk videós beszélgetős műsora. Minden héten újabb vendéggel jelentkezem, aki beül mellém az anyósülésre, és együtt autózunk, miközben nem mindennapi témákról osztjuk meg egymással gondolatainkat. A teljes beszélgetésről készült videót a Magyar Szó online felületén, a Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon tekinthetik meg, a szerkesztett változatát azonban napilapunkban is elolvashatják.

Ft. mgr. Szakály József több éven keresztül a szabadkai Munkás Jézus templom plébánosa volt, a szabadkai Egyházmegyei Hatóság plébániai személycserékről hozott döntése értelmében azonban a topolyai Sarlós Boldogasszony-templomba került. Több mint egy éve van itt csupán, az interjú előtti kötetlen beszélgetésünk során azonban olyan szeretettel és büszkeséggel beszélt a plébániáról, mintha több tíz éve itt lenne már. Úgy éreztem, hogy fiatal léte lendületet is hozott a templom hétköznapjaiba. Az út során szót ejtettünk arról, hogy mit is takar pontosan a préposti cím, milyen történések zajlanak a templom háza táján, és hogyan készültek a karácsonyi ünnepekre a plébánián.

Rögtön az elején magyarázzuk el, hogy pontosan mit is takar a címzetes préposti kitüntetés?
– A törökök utáni időkben, amikor újratelepítették Bácskát, nagyon sok régi kolostort, egyházi közösséget nem tudtak már újjászervezni. Bácskában majdnem harminc kolostor volt, fantasztikus lelki élet volt itt a török előtt – ezekkel kapcsolatban például most Adorjánnál, Zenta és Oromhegyes között is nagy kutatások zajlanak. Ezeknek a kolostoroknak az elnevezése megmaradt, és később az uralkodó, a király vagy pedig a kalocsai érsek a maga területén – vagy a többi püspök a Magyar Királyság területén, – ezeket a címeket, mint címzetes cím adományozta kitüntetésként. Ezek a címek úgymond felékesítették az embert. A liturgiában a papnak ilyenkor joga van köves gyűrűt viselni, ami kifejezetten püspöki, illetőleg apáti, préposti joghatóságot jelent, a legünnepélyesebb alkalommal pedig mellkeresztet és fehér mitrát, tehát fehér püspöksüveget hordhat. A címzetes prépost azt jelenti, hogy az áldozópap kinézetre olyan, mintha apátságot, prépostságot vezetne, viszont nem jár semmilyen joghatósággal, vagyis nincs prépostság, nincs egy kolostor, amelynek az élén állna. Megőrizzük az emlékét annak, hogy valaha volt egy Bót nevű település Bácskában. Ez egy prépostság volt, és ennek a hagyományát ápoljuk. Hallatlanul büszkévé tesz, hogy Pénzes püspök úr ilyen kitüntetést kért a számomra. Nagy feladat ez, hiszen meg kell őrizzem azt a fajta magyarságtudatot, ami miatt megkaptam ezt a címet, és tovább kell vinnem.

Több mint egy évvel ezelőtt került ide a topolyai Sarlós Boldogasszony Plébániára. Hogyan fogadták Önt a hívek, illetve hogyan értékelné ezt az egy év szolgálatot, amelyet itt teljesített Topolyán?
– Boldogult emlékű Slavko püspök úr egy nagyon nagy áthelyezési hullámot indított el tavaly, és bizony felbolydult az egyházmegye. Nem szoktunk hozzá mi, papok sem, a hívek sem, hogy ennyi áthelyezés történjen egyszerre. Az elődöm 23 évig volt itt plébános Topolyán, én 11 évig voltam Szabadkán, a Kertvárosban. Megviselt bennünket is, ezen nincs mit szégyellni, emberek vagyunk. Megszerettük a közösséget, a helyet, otthon éreztük magunkat, de része a papsági szolgálatnak, ha el kell menni. A beiktatási beszédemben arra kértem mindenkit, adjunk esélyt egymásnak, ismerjük meg egymást, hiszen volt aki befeszített, volt aki elégedetlenkedett, hogy miért kellett Ferenc atyának elmennie, miért kellett új papnak jönnie. Lehet, hogy volt olyan is, aki már ismert korábbról, és örült annak, hogy jövök. Érdekes volt ez a váltás. Hálás vagyok, mert nagyon sokan elfogadtak, és befogadtak rögtön az elején. Sikerült egy nagyon jó munkatársi kört kialakítani, és folyamatosan azért dolgozunk és munkálkodunk, hogy ez talán még jobb legyen. Izgalmas év van mögöttünk.

Izgalmasabbá teszi még az is, hogy elindult a templom felújítási folyamata.
– Keveset emlegetjük, de hangsúlyoznunk kell, hogy a Sarlós Boldogasszony-templom jelenleg Szerbia legnagyobb katolikus épülete, a Vračar-hegyi Szent Száva-dóm után a legnagyobb szakrális épület is. Tehát a topolyai templomnál nagyobb pravoszláv templom sincs. Egy egyetemista hölgy, aki ennek a templomnak a híve, tudott felszólalni a nevünkben egy magyarországi gyűlésen, ahol ezt meghallották az arra érdemes emberek, és segítettek. Tavaly ilyenkor, magyarországi pályázatokon keresztül, olyan pénzekhez jutottunk, amelyek által elkezdhettük a tervdokumentáció elkészítését. A mérnökök azt mondták, hogy amióta megépült a templom, ilyen komoly és átfogó vizsgálat még nem készült az épületről. Georadarral átvilágították a falakat, az alapokat, külön háromdimenziós szkennelést készítettek, beszkennelték az egész épületet, a padlást, a tornyot. A teljes villanyhálózat felújítási terve elkészült, belső- és külső egyaránt, de a hangosítás, valamint az orgona bővítési és felújítási terve is. A harangemeletet is rendbe kellene tenni, tehát új harangszéket készíteni. Nagyon nagy álmom, hogy új harangot öntsünk. Belső festésre is szükség van, emellett a főoltárt is megvizsgálták a rekonstrukcióhoz. A festményekkel kapcsolatban Korhecz Zsuzsanna művésznővel konzultáltunk. Van tíz hatalmas ablakunk, és tíz kisebb, négy már elkészült korábban, hat még mindig várat magára. Ezekben vitrázsok vannak. Gondoljunk bele: egy nagy ablak húsz négyzetméteres. Máshol egy kis garzonlakás akkora, itt pedig egy ablak. Ezek is felújításra szorulnak. Szeretném, ha a köztudatba visszakerülne a templom. Az egyik újvidéki mérnök azt mondta, hogy szégyelli, de nem is tudott róla, hogy ilyen épület van Szerbiában. Valahol keveset beszélünk róla. A verseci templomot emlegetjük sokat, mert két tornya van. Az újvidéki nagytemplom, amely a topolyainak egyfajta kistestvére, szintén fantasztikus épület, rengeteget beszélünk róla, mert ott van a főtéren. Valahogy úgy tűnik, hogy a topolyai elbújik itt a fák között, miközben egy csodálatos ékszerdoboz, amelyet most le kell porolni. Ez egy hosszú folyamat lesz.

Magyar Szó Taxi: Mi hozzuk a híreket!

Nyitókép: Ft. mgr. Szakály József volt a Taxi vendége