2024. április 27., szombat

Od mladih pisaca eseja nastaće pisci i novinari

Učesnici takmičenja „Jo pajtaša” za pisanje eseja posetili su naše sedište

Povodom 75 godina izdavanja „Jo pajtaša”, jedinog dečijeg nedeljnog časopisa na mađarskom jeziku u Vojvodini, redakcija je objavila konkurs za pisanje eseja i poezije za učenike osnovnih škola. Juče, drugog dana praznične nedelje DOO Magyar Szo Kft-a, ugostili smo pedesetak najboljih mladih pisaca eseja u našem sedištu.

– Podatak da je na konkurs za pisanje eseja stiglo tačno 75 radova, je jedan znak. To je jedna povratna informacija koja podupire postojanost dnevnog lista. Bilo je zadovoljstvo slušati decu kako čitaju svoje eseje. Videli smo male ruke kako drhte od uzbuđenja dok drže papir. Neverovatno je koliko dobro ovi mladi ljudi umeju da se izraze. Takođe ste mogli da osetite njihovu ličnost iza njihovih pisanja. Ako buduća baza za pisanje i čitanje ima tako odličnu ponudu, onda mađarska zajednica u Vojvodini nema čega da se plaši. Jučerašnji dan je takođe pokazao, da smo mnogo jači u dopiranju do dece nego što smo mislili do sada, i da im možemo pružiti jedno bogato društveno iskustvo. Moje kolege zaista potpuno predano rade zadatke koji su im povereni, a moj posao je da im vratim veru, da je ono što rade zaista nezamenljivo i da služi našem opstajanju, istakla je Edvina Erdedi, v.d. direktora „Mađar soa”.

Učesnici takmičenja u pisanju eseja (Foto: Čila David)

Učesnici takmičenja u pisanju eseja (Foto: Čila David)

Marta Varju, glavna i odgovorna urednica „Mađar soa”, rekla je da je od izlaska našeg dnevnog lista veliki akcenat uvek stavljen na obezbeđivanje ne samo mađarske čitalačke publike, već i buduće baze novinarima u Vojvodini.

– Pisci i novinari nastaće od mladih pisaca eseja, koji će već od malih nogu zavoleti slova, reči i pisanje. Pisanje eseja je složen proces koji zahteva veliku pažnju, koji, između ostalog, razvija i maštu, zbog čega smo veoma srećni što se toliko njih prijavilo na konkurs. Verujem da ova deca čitaju i vole „Jo pajtaš”, rekla je glavna urednica.

– Raduje nas što deca čitaju časopis i odazivaju se na naše pozive. Najveći izazov za nas je da interesovanje dece održimo konstantno budnim. Trudimo se da to postignemo svežim, uzbudljivim temama za njih. Takođe stavljamo veliki akcenat na moderni vizuelni svet časopisa, rekla je Erna Terek, urednica dečijih časopisa „Jo pajtaš” i „Mezeškalač”.

Članovi žirija bili su Janoš Brener, urednik Izdavačkog zavoda „Forum”, Katalin Mihalji, urednica rubrike za kulturu „Mađar soa” i Katalin Kavai Muči, lektor našeg dnevnog lista. Imali su veoma težak posao, jer su morali da ocene mnogo odličnih eseja. Najboljih deset eseja autori su i pročitali, a između njih su izabrana prva tri mesta. Treću nagradu dobila je Adrien Morvai, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Kokai Imre” u Temerinu. Drugo mesto podelilo je njih dvoje: Virag Kovač, učenik petog razreda Osnovne škole „Hunjadi Janoš” u Čantaviru i Žofia Gergelj, učenica trećeg razreda Osnovne škole „Kokai Imre” u Temerinu. Pobednica takmičenja bila je učenica sedmog razreda Ana Đura Buranj iz Osnovne škole „Petefi Šandor” u Novom Sadu.

– Moja priča je o božićnoj večeri, gde se devojka protagonistkinja oseća veoma usamljeno, sve dok njena prabaka ne počne da joj priča uzbudljive priče. Zahvalna sam što je moj esej nagrađen. Inače, jako volim „Jo Pajtaš”, rado čitam svaku stranicu, rekla je pobednica takmičenja.

Svrha takmičenja je obrazovanje jedne buduće baze čitalaca i pisaca (Foto: Čila David)

Svrha takmičenja je obrazovanje jedne buduće baze čitalaca i pisaca (Foto: Čila David)

Za takmičenje ste morali da napišete priču, bajku ili pesmu u kojoj se pojavljuju najmanje tri od sledećih reči: „Jo pajtaš”, „Operenciaš” more, novine, „Vegzetšarkanj”, pita od maka, oblak. Deca su stvarala bajkovite svetove u svojim esejima ili su pričali o stvarnim dogodovštinama. Pored lakih humorističkih pisanja, bilo je i radova, koji su se bavili zaista ozbiljnim temama.

– Moja priča je zasnovana na istinitoj priči, ali malo obojena. Nedavno smo imali saobraćajnu nezgodu i pisala sam o tome. Za mene je pisanje utešno. Pišući ovaj esej, lakše sam obradila ono što mi se dogodilo, rekla je Ivet Pastor, učenica osmog razreda Osnovne škole „Servo Mihalj” u Padeja.

Na svečanosti je održano i glasanje publike, gde su deca iz pročitanih eseja mogla da izaberu svog favorita. Dobitnik nagrade publike bio je učenik sedmog razreda Krištof Baba, koji je učenik Osnovne škole „Petefi Šandor“ u Novom Sadu.

Nyitókép: (Foto: Čila David)