2024. április 26., péntek

Egyre jobb oktatási körülmények között

Szakállas Zsolt a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola fejlesztéseit tekintette meg

Hétfő délelőtt Törökkanizsára látogatott Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, ahol megtekintette a Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskolát. Az iskolában az elmúlt időszakban jelentős beruházásokra került sor, amelyeket a titkár személyesen is szemügyre vett. A látogatáson részt vett még többek között Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság titkárhelyettese, valamint a város elöljárói.
Fekete Angéla, az iskola igazgatója elmondta, hogy a tartományi titkárságnak köszönhetően számos beruházásra került sor az iskolában.
– Felújítottuk az emeleti diák- és tanári mosdókat, amelyekre 3,5 millió dinárt költöttünk. Emellett egy új autót is vásároltunk, amely a gépjárművezetői szakon tanuló diákok oktatását segíti majd elő. Ez egy közös projekt volt, 400 ezer dinárt adott a tartományi titkárság, a másik 400 ezret pedig szülői támogatásnak köszönhetően tudtuk hozzátenni. Ezenkívül számos másik pályázaton nyertünk kisebb-nagyobb összeget. A tanárok továbbképzésére 120 ezer dinárt kaptunk, illetve a tanulóink részt vettek a Mennyire ismerjük egymást? kvízen, ahol harmadik helyezést értek el, és 60 ezer dináros pénzjutalomban részesültek – mondta Fekete Angéla.
Az igazgatónő hozzátette, hogy az iskolának jelenleg 266 tanulója van, és 5 szakon 17 osztály működik. Szerb nyelven gimnázium és közlekedési technikum, szerb és magyar nyelven szakács és cukrász szakok vannak, illetve magyar nyelven gépjárművezetőnek tanulnak.
Szakállas Zsolt elmondta, hogy az év végén jó áttekinteni a megvalósított beruházásokat, és felmérni azt, hogy milyen lehetőségek állnak előttünk a következő évre.
– Nagyon jó példa erre a törökkanizsai iskola, hiszen folyamatosan támogatjuk az intézmény működését, így alkalmunk adódott megtekinteni az elvégzett munkálatokat, amelyeket a 2022-es évi költségvetésből támogattunk. Egy évvel ezelőtt a földszinti mosdókat újították fel, és akkor megígértük, hogy folytatjuk a munkát, így is lett. Nagyon fontos, hogy az igazgatók figyeljék a pályázatainkat, és vegyenek részt a kiírásokon. A pénz korlátozott, idén 175 millió dinárt osztottunk szét iskolaépületek felújítására. Ez nem egy hatalmas összeg, hiszen 550 intézményt kell lefednünk, de ha évről évre pályáznak az iskolák, akkor előre tudunk haladni. Több szempontból is érdekes a törökkanizsai középiskola, hiszen nemcsak felújítási beruházások valósultak meg, hanem a géppark is bővült. Jövőre ismét lehet majd pályázni, már az év elején nemcsak az iskoláknak, hanem a civil szervezeteknek és a művelődési egyesületeknek is – fogalmazott Szakállas Zsolt.
Újhelyi Nándor kiemelte, hogy a törökkanizsai önkormányzat 10 millió dinárral támogatta az intézmény működését.
– A jövő évi költségvetésben valamivel nagyobb összeget irányoztunk elő erre a feladatra. Nagyon fontos, hogy az oktatási titkárság kiemelt módon odafigyel a közösségünkre, és közel 4 millió dinárral támogatták idén az iskolánkat. Szeretnék köszönetet mondani Szakállas Zsolt úrnak a támogatásért, hiszen ezekben a nehéz időkben nemcsak az oktatási intézményeket segítik, hanem a civil szervezeteket és a művelődési egyesületeket is – mondta Újhelyi Nándor. 

Nyitókép: Egy új autóval bővült az iskola gépparkja (Fotó: Gergely Árpád)