2024. április 26., péntek

A magaviseleti jegy beleszámít az átlagba

A minisztérium korlátozná az órán a mobiltelefon használatát – Egyeztetett intézkedések az erőszak ellen

Az erőszak megelőzésével foglalkozó munkacsoport megállapodott azokban a kulcsfontosságú intézkedésekben és tevékenységekben, amelyeket az elkövetkező időszakban hajtanak végre az iskolai erőszakra való hatékony reagálás rendszerének fejlesztése, valamint a bántalmazások megelőzésének érdekében.

Branko Ružić oktatási miniszter elmondta, hogy alaposan átgondolták az intézkedéseket, mérlegelték azok következményeit, és pontosították a megvalósításhoz szükséges tevékenységeket. Kiemelte továbbá, hogy december 24-ig megszületik az említett intézkedések végrehajtása érdekében módosítandó törvényjavaslat.

– Úgy gondolom, hogy a legutóbbi találkozón elfogadott intézkedések hatékonyabb reagálást tesznek lehetővé az erőszak minden formájával kapcsolatban, valamint ösztönzőként és megelőző intézkedésként is működnek, és emellett biztosítják, hogy a diákok védelme és támogatása áll a középpontban – mondta a miniszter, aki szerint az erőszak összetett társadalmi jelenség, ezért az a céljuk, hogy minden szegmenst bevonjanak a megoldásba.

Az elkövetkező időszakban a munkacsoport által javasolt intézkedések egy részénél lesznek törvényi és szabályzati változások, valamint pénzügyi elemzések is – mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy mindenekelőtt pozitív szemléletváltásra van szükség. 

A javasolt intézkedések között szerepel, hogy az általános iskola felsős évfolyamaiban osztályozzák a magaviseletet, a jegyet pedig a diákok átlagába is számolják bele.  Javasolták azt is, hogy addig ne lehessen kiíratni egy diákot a középiskolából, amíg le nem zárul az ügyében folytatott oktatási-fegyelmi eljárás.

Javasolni fogják, hogy az általános iskolai törvényben irányozzanak elő intézkedéseket a mobiltelefonok órák alatti használatára vonatkozóan.

A javasolt intézkedések között szerepel az általános iskolai pedagógusok és pszichológusok számának növelése, valamint az osztályfőnöki munka díjának emelése. Javasolták az osztályfőnöki munkára vonatkozó szabályzat elfogadását is.

Javasolják továbbá, hogy az oktatási rendszer alapjairól szóló törvényben emeljék meg a minimális bírság mértékét a szülői kötelezettségek súlyosabb megsértése esetén. Ugyanez vonatkozik abban az esetben is, ha nem vesznek részt a gyermeknevelő munkában, valamint a megkülönböztetés, az erőszak, a bántalmazás és az elhanyagolás tilalmának megsértése esetén is.

Javasolták az oktatási minisztérium, a családgondozási és demográfiai minisztérium, az egészségügyi minisztérium, az igazságügyi minisztérium és a rendőrség fennhatósága alá tartozó intézmények együttműködésére és kommunikációjára vonatkozó új szakmai utasítások kidolgozását, illetve a meglévők felülvizsgálását is.

Javasolt a társadalmilag hasznos, azaz humanitárius munka végzésére vonatkozó szabálykönyv módosítása is.

Az erőszakra reagáló, magatartási protokollról szóló szabályzat módosítását is javasolták, különösen abban a szakaszban, amely előírja, hogy az erőszak harmadik szintjét is jelenteni kell a Čuvam te nevű platformon keresztül.