2024. április 19., péntek

A cukorban gazdag ételek gyakori fogyasztása hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához

A 2-es típusú diabétesznek számos súlyos szövődménye lehet, ha a betegség már évek óta fennáll. A stroke és szívbetegségek mellett most az orvosok kimutatták azt is, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának is magas kockázati tényezője lehet, írja az Origo.

A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy korábbra is visszavezethető ez a kapcsolat, és azt állítják, hogy már a cukorban gazdag étrend és a folyamatosan fennálló magas vércukorszint is megágyazhat az Alzheimer-kór kialakulásának.

Sőt, azt is megállapították, hogy azok az emberek, akiknek hosszú időn keresztül magas a vércukorszintje egyáltalán nem biztos, hogy cukorbetegek lesznek, az viszont igen, hogy a cukor hatására hanyatlani fognak a kognitív képességeik, ami az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

Ha nem is kizárólagosan okolható étrendünk az Alzheimer kialakulásáért, sokat javíthatunk esélyeinken, ha egy kiegyensúlyozott, rostban, vitaminokban, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendet tartunk, jellemzően sovány húsokkal kiegészítve, és rendszeresen mozgunk, hiszen a testmozgás is szabályozza vércukorszintünket.

Nyitókép: Pixabay